Gemeente Waterland


Op woensdag 6 november heeft burgemeester Jongmans de ambulancestandplaats geopend in de gemeentewerf aan 't Galgeriet. De locatie zou in eerste instantie tijdelijk zijn, maar geldt nu als definitief. De gemeente Waterland is zeer tevreden met de standplaats. De amulancezorg in Waterland zal door de komst van de post sterk verbeteren, met name in Waterland-Oost (Marken, Uitdam). Burgemeester Jongmans benadrukte tijdens de openingsceremonie dat in Waterland niet alleen voorzieningen verdwijnen, maar dat er ook zeer belangrijke voorzieningen kunnen bijkomen, zoals in dit geval een standplaats voor ambulances.

ambulance Eerder onstond bezorgdheid naar aanleiding van de uitkomsten van het Rijtijdenonderzoek Ambulances van de provincie Noord-Holland. Hieruit bleek dat oostelijk Waterland, en dan gaat het met name om Marken, Uitdam en omgeving niet binnen 'de limiet' bereikbaar was voor spoedeisende ambulancezorg. Deze limiet is opgesteld door het ministerie van VWS en houdt in dat een ambulance 15 minuten na binnenkomst van een melding op plaats van bestemming moet zijn.

De ambulancezorg werd uitgevoerd vanuit een standplaats in Purmerend. Voor oostelijk Waterland, zo bleek uit eerdergenoemd onderzoek, is deze afstand te groot. Een standplaats in Monnickendam maakt het mogelijk dat de inwoners van Waterland-Oost ook binnen de limiet bereikbaar zijn voor spoedeisende ambulancezorg.

Tot voor kort waren er problemen met de financiering. De zorgverzekeraars die de standplaats moeten financieren vonden een standplaats in Monnickendam te duur. De ambulance zou naar verhouding te weinig ritten uitvoeren voor het geld dat er mee gemoeid is. De burgemeester en de wethouders hebben zich in deze visie nooit kunnen vinden, omdat zij van mening zijn dat ambulancezorg een zeer belangrijke basisvoorziening is. Het provinciaal bestuur en het college hebben steeds vastgehouden aan het spreidingsplan, en naar nu blijkt met succes.