Universiteit Twente

Halfgeleiderindustrie kan niet zonder mechatronica Oratie prof. Herman Soemers
De halfgeleiderindustrie kan niet zonder oplossingen uit de mechatronica om de vereiste precisie te halen. Maar voor mechatronisch ontwerpers is het gevaarlijk om alle kaarten te zetten op de `race' in de halfgeleiderindustrie. De voortgaande miniaturisatie zet de ontwerpers van machines voortdurend op scherp, maar wat gebeurt er als dat niet meer de belangrijkste drijfveer is? Mechatronisch ontwerpen kan daarentegen nog veel méér betekenen in het verbeteren van mechanische constructies en producten. In de opleidingen moeten daarom de creatieve ontwerpvakken meer in balans zijn met het meer fundamentele, op analyse gerichte deel van het studieprogramma. Dat stelt prof.ir. Herman Soemers, die de kunst van het mechatronisch ontwerpen graag wil overbrengen vanuit zijn industriële achtergrond. Hij houdt op 7 november zijn intreerede als hoogleraar Mechatronisch Ontwerpen aan de Universiteit Twente. Zijn benoeming is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Mechatronics Valley Twente. Mechatronica, begonnen als een verstandshuwelijk tussen mechanica en elektronica, is inmiddels een systeembenadering waarin verschillende disciplines van meet af aan betrokken zijn bij een product-ontwerp. Een auto zit vol mechatronica, en een robot of dvd-speler is ook een mooi voorbeeld. De rol van de software hierin is drastisch toegenomen. Soemers vraagt zich in zijn oratie daarom af of de term `mechatronica' de lading nog wel dekt.

een waferstepper voor het maken van patronen op een chip Een grote drijvende kracht is de halfgeleiderindustrie, waar uiterst precieze positionering nodig is bij de fabricage van chips. De productiemachines kunnen al lang niet meer alleen door een mechanisch ontwerper worden ontworpen, een geïntegreerde benadering met regeltechniek is voorwaarde om aan de precisie-eisen te kunnen voldoen en tegelijk de kosten binnen de perken te houden. Toch is het gevaarlijk om alle kaarten te zetten op deze sector, stelt Soemers. De "uiterst agressieve roadmaps" van de halfgeleiderindustrie leveren nog uitdaging genoeg, maar wat gebeurt er als miniaturisering niet langer de drijvende kracht is of een heel andere technologie levensvatbaar blijkt?
Massa-spiraal
De uitdagingen voor de mechatronica ziet Soemers in bijvoorbeeld het doorbreken van de `massa-spiraal': om aan de precisie-eisen te voldoen, wordt een machine in opeenvolgende stappen vaak steeds zwaarder; een spiraal waar ook de ruimtevaart mee te kampen heeft. Wat kan een actieve regeling daarin betekenen, zoals de smart disc die de UT onlangs ontwikkelde, die trillingen compenseert en de constructie toch relatief licht houdt? Of een lerende regeling die verstoringen vooraf kan compenseren?

prof.ir. Herman Soemers
Snel bouwen
Soemers, die zijn industriële achtergrond bij Philips CFT (Centre for Industrial Technology) koppelt aan dit nieuwe deeltijd hoogleraarschap bij Elektrotechniek en Construerende Technische Wetenschappen, vindt het ontwerpvak lastiger te doceren dan bijvoorbeeld stromingsleer of andere meer analytisch gerichte vakken. Ontwerpen heeft eveneens een analytische kant, maar het begint vaak met een wat ongrijpbare, creatieve fase. Deze twee moeten in balans zijn, vindt de hoogleraar, en dat ontbreekt er nog wel eens aan in de technische opleidingen, waar de analyse de boventoon voert. Hij bestrijdt overigens dat echte creativiteit alleen mogelijk is in een omgeving van vrije research. Onder tijds- en productiedruk bouwt de mens misschien wat blokkades in voor creatieve idee-vorming, maar door even de druk van de ketel te halen komen de ideeën toch vanzelf boven. De ene ontwerper is vervolgens sneller dan de andere in staat om te beoordelen of iets `waarschijnlijk wel mogelijk is' of verworpen moet worden als oplossing. Iteratieslagen zijn vaak nodig, maar `snel iets bouwen' is altijd aan te raden, volgens Soemers, om tussentijds een oordeel te kunnen vormen.
Soemers is benoemd door een gezamenlijke inspanning van het Drebbel Institute for Mechatronics van de UT en `Mechatronics Valley Twente', waarin een aantal ondernemingen waaronder DEMCON en Thales de regionale krachten op dit gebied bundelen.
Noot voor de pers:
De intreerede van prof.ir. Herman Soemers `De ontwikkeling in het mechatronisch ontwerpen' is op aanvraag verkrijgbaar. Meer informatie over het Drebbelinstituut staat op www.drebbel.utwente.nl Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, e-mail w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 07-11-2002 © Universiteit Twente