Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 7-11-2002
Echtpaar in woning overvallen
Overval op woning in centrum van stad.

Daders gaan flink tekeer.

In hun bovenwoning aan de Mariaplaats in het centrum van Utrecht is op zondag 29 september 2002, rond 09.15 uur, een echtpaar overvallen. De daders zijn nog geen 5 minuten binnen geweest, maar zijn daarin flink tekeer gegaan. Daders gaan flink tekeer.

Overval.

Nadat er 2 keer was gebeld, liep de vrouw naar beneden en opende de deur. Er stonden 2 mannen met bloemen. Die kwamen direct binnen en sloten de deur. De bloemen werden op de grond gegooid. De vrouw werd door één van de overvallers bij haar schouders gepakt en door de andere overvaller verschillende keren in haar gezicht geslagen. Zij viel op de grond. Dan ging de overvallers naar boven. De echtgenoot stond bovenaan de trap. Hij kreeg ook een klap in zijn gezicht en viel neer. Zijn vrouw wist de straat op te komen. Een etage hoger waren 2 twee mannen aan het werk. Die hoorden het geroep van de vrouw. Daar hadden de daders niet op gerekend. Zij verlieten de woning. De bos bloemen lieten ze achter.

Bos bloemen.
Het waren verse bloemen. Op het Centraal Station van Utrecht verkopen ze identieke bloemen. Helaas kon de verkoper zich niet herinneren, aan wie hij de bloemen had verkocht. Dit moet zondag 29 september, tussen 08.00 uur (openingstijd) en 08.45 uur gebeurd zijn. Bewakingscamera`s.
In de binnenstad van Utrecht hangen overal bewakingscamera`s. Hierop is te zien dat de daders omstreeks 08.50 uur voor het eerst gesignaleerd zijn. Om 09.12 uur stonden ze aan de deur. Ze zijn dus ruim een kwartier voor de overval al in de buurt van de woning geweest. Uit de bewakingsbeelden blijkt ook, dat de daders met z`n drieën waren.

Vluchtroute.
De daders zijn na de overval de richting van de Rijnkade en het Centraal Station gevlucht. Daar kunnen ze een trein of een bus hebben genomen. Ook is het mogelijk dat ze in één van de parkeergarages hun auto hadden geparkeerd.
Mogelijke getuigen.
Zondag 29 september, rond 09.15 uur, was het erg rustig op de Mariplaats in Utrecht. Toch zijn er wel wat mensen geweest:

Twee vrouwen zijn de woning van de slachtoffers voorbij gefietst. Zij moeten de om hulp roepende vrouw in de deuropening hebben gezien.

Een man op de fiets, die bijna tegen de wegvluchtende daders opbotste.

Signalement daders.

Dader 1 (met bos bloemen):

man met lichtgetinte huiskleur;

leeftijd 20-30 jaar;

lengte 1.75-1.80 meter;

normaal postuur;

donkerbruin haar;

droeg en bril;

was geheel in het zwart gekleed;

op de bewakingsbeelden is te zien dat hij zijn bril verliest.

Dader 2:

man met lichtgetinte huidskleur;

leeftijd 20-30 jaar;

lengte 1.70-1.75 meter;

normaal postuur, maar iets gezetter dan dader 1;

kort haar, kalend;

hoog voorhoofd;

rond gezicht;

hij droeg een bruinleren jas en verder een zwarte trui, broek en schoenen. Dader 3 (was niet in woning, maar is mogelijk de opdrachtgever):

wat oudere man;

aan zijn grijzende en kalende achterhoofd te zien rond de 60 jaar;

lengte 1.65-1.70 meter;

droeg een bruine suède 3/4-jas en donkere broek en schoenen.

De politie vraagt.

Wie (her)kent de daders aan de hand van de videobeelden en de gegeven signalementen, mogelijk in combinatie met elkaar en met de bos bloemen?

Wie is zondag 29 september 2002, tussen 08.00-08.45 uur, getuige geweest van het kopen van de bloemen op het Centraal Station van Utrecht?

Wie herkent zichzelf in één van de mogelijke getuigen, of weet om wie heet gaat?

Wie kan meer vertellen over de vluchtroute van de daders en met welk vervoermiddel ze zijn gekomen?

Wie heeft in algemene zin informatie over de overval op zondagmorgen, rond 08.15 uur, op het echtpaar in hun bovenwoning aan de Mariaplaats in Utrecht?
Reacties zijn welkom bij de Politie Regio Utrecht, tel. 0900-8844.