POWER PLATE INTERNATIONAL

Gerenommeerde universiteiten bewijzen effect trilplaat!

Naar aanleiding van het artikel dat o.a. dinsdag 29 oktober j.l. is verschenen op de voorpagina van De Telegraaf, waardoor de Power Plate in een negatief daglicht is geplaatst, willen wij u graag op de hoogte brengen van de feiten. Hierbij dus de nodige informatie die u helaas in het voornoemde artikel niet heeft kunnen lezen.


1. De afgelopen 30 jaar is er bijzonder veel, belangrijk wetenschappelijk onderzoek verricht naar de effecten van vibratietraining. Wij verwijzen u naar de literatuurstudie, uitgevoerd door Drs. A. van Diemen (inspanningsfysioloog, werkzaam bij het Rabobank Cycle Team), die u kunt lezen op en/of downloaden van op onze internetsite www.power-plate.com, onder de button 'medisch', en vervolgens 'new study on vibration training'.


2.Recent onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Bayreuth met 54 proefpersonen, heeft aangetoond dat in dit geval de Power Plate dezelfde resultaten gaf als de controlegroep die een traditioneel, progressief oplopend krachttrainingsprogramma volgde (oftewel, een programma waarbij de belasting steeds een stukje wordt opgevoerd, zoals dat normaal bij elke vorm van fysieke training het geval is). Ook deze studie is te downloaden via onze website www.power-plate.com, onder de button 'medisch' en vervolgens 'new study by the Universität Bayreuth'.


3. Ander zeer recent hoogwaardig onderzoek met 56 proefpersonen heeft aangetoond dat er na 4 maanden vibratietraining een toename in de explosieve kracht werd gemeten van 8,5 % t.o.v. de controlegroep. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Bone Research Group, UKK Institute, Tampere Finland, Department of Surgery, Medical School and institute of medical technology, University of Tampere, University Hospital Tampere Finland, gepubliceerd in het Amerikaanse Medicine & Science in Sports & Exercise Vol 34, No. 9, pp. 1523- 1528, 2002. De samenvatting is te vinden op www.power-plate.com, onder de button 'medisch' en vervolgens 'Onderzoek Tampere, gepubliceerd september 2002 in Journal of the American College of Sports Medicine'.


4. Resultaten van de meest omvangrijke en langdurige studie naar het effect van trilplaten ooit gehouden, uitgevoerd door de Universiteit van Leuven, waarbij wel gebruik werd gemaakt van de Power Plate, zijn ter publicatie aangeboden aan een van de meest vooraanstaande wetenschappelijke internationale vakbladen. Aangezien deze resultaten nog niet zijn gepubliceerd mogen deze jammer genoeg nog niet bekend worden gemaakt. We verwachten dat de Nederlandse media bereid zijn om net zo veel aandacht te schenken aan hoogstaand wetenschappelijk onderzoek als aan een kleinschalige, in het Nederlands gepubliceerde studie.

Onze op- en aanmerkingen op de studie uitgevoerd aan de VU.


1. Er is niet gedacht aan het feit dat men geen oplopend progressief trainingsprotocol heeft toegepast. Met andere woorden: de training is gedurende de gehele periode even zwaar gebleven. Om een zo goed mogelijk resultaat te boeken moet de belasting evenwel langzaam worden opgevoerd. Deze wetmatigheid geldt ook voor vibratietraining. De VU heeft dus trainings-prikkels toegediend die onder de limiet bleven. Het trainingsprotocol van de Finse studie voldeed hier wel aan, met dien verstande dat de belasting alleen de eerste 2 maanden progressief werd opgevoerd. Voor ons is het dan ook niet verrassend dat het behaalde resultaat na 2 maanden al werd gerealiseerd, en zich daarna stabiliseerde.


2. De trainingen aan de VU vonden plaats in een gesloten keten, waarna de proefpersonen aan tests zijn onderworpen in een open keten. Met andere woorden: de prikkeling die is toegediend tijdens de training kwam niet overeen met de functie die in de test gemeten werd.


3. De onderzoekers hebben verzuimd om, voorafgaand aan het onderzoek, middels EMG-metingen vast te stellen bij welke amplitude (bewegingsuitslag), frequentie en bij welke hoek in het gewricht getraind had dienen te worden.


4. De proefpersonen hebben de oefeningen statisch uitgevoerd. Vervolgens gingen de onderzoekers de dynamische explosieve vooruitgang meten, die er logischerwijze dus nauwelijks of niet kon zijn.


5 Last but not least, bij dit onderzoek is niet gebruik gemaakt van de Power Plate, maar van de Galileo, een trilplaat die 1-dimensionaal beweegt. Alle trilplaten, hoe verschillend ze ook functioneren, en met welke bewezen resultaten dan ook, worden door de VU over één kam geschoren. Uiteraard zijn wij ons ervan bewust dat ook op andere trilplaten dan de Power Plate goede resultaten behaald kunnen worden, mits men de trainingsprotocollen door praktijkgerichte deskundigen laat opstellen.

Al deze argumenten geven duidelijk aan dat de resultaten van het onderhavige onderzoek weinig gewicht in de schaal leggen, en in geen enkel opzicht van toepassing zijn op de Power Plate. Helaas zijn wij in dit geval het slachtoffer geworden van het feit dat wij op ons vakgebied de grootste naamsbekendheid genieten. Hierdoor associeert men iedere uiting met betrekking tot trilplaten en/of vibratietraining direct met de Power Plate.