Gemeente Breda

Persberichten

07-11-2002

Plannen verdere ontwikkeling Brede School Breda vrij voor inspraak

Het college van burgemeester en wethouders heeft de plannen voor de verdere ontwikkeling van Brede Scholen in Breda voor inspraak vrijgegeven. Dit Strategisch plan Brede Scholen Breda houdt in dat het Brede School-concept op de drie Brede Scholen Heuvel, Vlierenbroek en Geeren Noord verder wordt ontwikkeld. Het college wil hiertoe onder andere een overeenkomst afsluiten met het schoolbestuur van Mark en Aa en het bestuur van het openbaar Primair Onderwijs. Op basis van deze raamovereenkomst wil het college per Brede School afspraken maken over te behalen prestaties.

Het idee achter de verdere ontwikkeling van de Brede School is allerlei voorzieningen in de wijk naar één locatie, de Brede School, te halen.Te denken valt aan kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, maar ook aan vrijetijdsbesteding van kinderen op het gebied van bijvoorbeeld muziek, dans of sport. Daarnaast denkt het college aan manieren om ouders te ondersteunen in de zorg voor hun kinderen. Een voorbeeld daarvan zou huiswerkbegeleiding kunnen zijn, maar ook preventieve logopedie. De uitbreiding van dergelijke activiteiten op de Brede School dient wel gebaseerd te zijn op behoeften in de wijk.

In de afgelopen twee jaren is op de drie genoemde locaties de ontwikkeling van de Brede School in gang gezet. In deze periode is gebleken dat het Brede School-concept leidt tot meer activiteiten voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar en een betere samenwerking tussen organisaties. Naast de betrokken basisscholen Keysersmolen en De Vlier in Heuvel, t Kievitsnest en De Samenloop in Geeren Noord en De Vlier en Hagehorst in Kesteren, zijn onder andere het COKB, Vertizontaal, de GGD, Thuiszorg, het IMW, Klik Onderwijsondersteuning, de Nieuwe Veste, het Sportpunt, bibliotheek en gemeente partners in de Brede School. In de afgelopen twee jaar heeft deze samenwerking onder andere geleid tot uitbreiding van buitenschoolse activiteiten voor kinderen zoals sport en cultuur en een uitgebreider aanbod van zorg door het instellen van spreekuren voor ouders en het aanbieden van preventieve logopedie.

Partners hebben aangegeven dat het beschikken over een multifunctionele accommodatie een belangrijke succesfactor is voor het slagen van de samenwerking. Daarom wil het college de gemeenteraad voorstellen de gebouwen bij de Brede School Vlierenbroek uit te breiden. Voor de Brede Scholen Geeren Noord en Heuvel voorziet de gemeente volledige (ver-)nieuwbouw. Of deze verbouwingen daadwerkelijk doorgaan is mede afhankelijk van overleg met de betrokken schoolbesturen.

Vanaf 13 november ligt het Strategisch plan Brede Scholen Breda ter inzage op het Stadskantoor. Betrokken partners en anderen kunnen vanaf deze datum tot 16 december hun reactie geven op het plan. De reacties van de inspraakronde zullen in een nota van commentaar worden opgenomen. Op basis van de reacties zal het strategisch plan eventueel worden aangepast. De gemeenteraad zal in februari van het volgend jaar definitief over de inhoud van het strategisch plan Brede Scholen Breda beslissen.

Breda, 7 november 2002