Amsterdam RAI

International Horti Fair 2002
6 nov 2002

Internationale innovatieprijs op International Horti Fair 2002: LEXAN ZIGZAG VAN GE STRUCTURED PRODUCTS WINNAAR VAN ELSEVIER HORTI FAIR AWARD 2002

Het Lexan®ZigZag energiebesparende kunststof kasbeglazingspaneel van GE Structured Products is de winnaar van de Elsevier Horti Fair Award 2002. Dit werd op de eerste dag van de International Horti Fair, op woensdag 6 november j.l., bekend gemaakt. Alle deelnemers aan de International Horti Fair konden met hun nieuwste producten en diensten meedingen naar deze prestigieuze noviteitenprijs. Een internationale vakjury bekeek maar liefst 420 inzendingen en beoordeelde in welke mate ze vernieuwend zijn voor de voedings- en sierteelttuinbouw. De jury was blij met het hoge kwalitatieve niveau van de inzendingen, en kwam tot achttien genomineerden. Naast de winnaar werd het WPS plantordersystem van WPS Hortisystems B.V. tweede, en ging de derde prijs naar Wolfgang Bock Pflanzenexport KG voor de Gentiana cruciata Alpine Success. De Tomahaôk tomatenhaak van poly-carbonaat van Maasmond-Westland b.a. Coöperatie ontving een eervolle vermelding.

De jury over de winnende producten
Het juryrapport roemt het Lexan®ZigZag energiebesparend kunststof kasbeglazingspaneel van GE Structured Products, omdat door de zigzagconstructie de nadelen van kunststof kasbeglazing zijn ondervangen. De lichtdoorlatendheid is nu vergelijkbaar met glas. Daarnaast behoudt het de voordelen van kunststof, zoals de sterkte en het isolerend vermogen, die beter zijn dan die van glas. Het is hagelbestendig en vlamdovend.
De tweede prijs, het geautomatiseerde WPS plantordersystem van WPS Hortisystems B.V., speelt volgens de jury in op de schaalvergroting aan productiezijde en de toenemende flexibiliteit in de afzet waarbij ordergrootte niet toeneemt en korte levertijden gevraagd worden. Specifiek voor mengorders in de potplanten levert dit intern transport concept veel voordelen op voor bijvoorbeeld arbeidskosten. De derde prijswinnaar, de Gentiana cruciata Alpine Success van Wolfgang Bock Pflanzenexport KG, wordt via weefselkweek vermeerderd waardoor het product zeer uniform is. De helderblauwe bloem met lichtblauwe stippen is een opvallende verschijning die zowel binnen als buiten toegepast kan worden en winterhard is. Het product is echt onderscheidend en een verrijking voor het assortiment. De Tomahaôk tomatenhaak van poly-carbonaat van Maasmond-Westland b.a. Coöperatie ontving een eervolle vermelding, omdat dit op het oog eenvoudige product veel in zich heeft. De jury verwacht hier veel van. De tomatenhaak is geschikt voor hergebruik, is arbeidsvriendelijk en verlengt de draad traploos waardoor het gewas minder beschadigt, aldus het juryrapport.

Internationale vakjury
De jury is breed en internationaal van samenstelling. De juryleden zijn de Nederlandse deskundigen G. Kok (juryvoorzitter en unitmanager product-markt en relatiemanagement FloraHolland), D. Kuiper (sectormanager Glastuinbouw bij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in Naaldwijk), C. van de Kaay (groenteteler), F. Kempkes (onderzoeker op energiegebied bij IMAG) en J. van Buren (marktgroepmanager Potplanten bij DLV). De internationale juryleden zijn H. Dressler (Gärtnerbörse, Duitsland), H. Armstrong (FlowerTech en Fruit & Veg Tech), P. Fayolle (Lien Horticole, Frankrijk) en P. Rogers (Grower, Groot-Brittannië).

De overige genomineerden
Naast de drie winnaars en eervolle vermelding waren de overige veertien producten genomineerd: Braam Youngplants B.V. met de Spathiphyllum Jumbo, Dalsem Tuinbouwprojecten B.V. met de Dalsem FeBOX goot, ECOstyle B.V. met de ECOstyle ECOnet, FloraHolland met de FloraHolland Intro Point, Hilverda B.V. met de Alstroemeria Côte dAzur, Hortilux Schréder B.V. met Hortilux Schréder
belichtingsarmatuur 400 V, Kieft Seeds met Celosia spicata group Kosmo Vanilla, Lansbergen Gerberas van Flower Protection Collar, Naktuinbouw met de Variety Tracer®, Preesman B.V. met de Gerbera Purple Wonder, Priva Agro Division met het Nutrion automatisch meetstation, Tref B.V. met het Compalox-P fosfaat buffersysteem in Tref EGO substraten, United Lilies/Hoff Quality First met de Zantedeschia aethiopica Red Desire en Wilk van der Sande B.V. met de Van der Sande ondergrondse warmte/koude-opslag.

Noviteiten op www.hortifair.nl
De Elsevier Horti Fair Award is een initiatief van de organisatie van de International Horti Fair en Elsevier Bedrijfsinformatie. Alle noviteiten worden gepresenteerd op de International Horti Fair, en zijn vermeld op www.hortifair.nl.

Amsterdam, 6 november 2002