ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

AVBB: overheidsverantwoordelijkheid bouwgrondstoffen behouden

Persbericht

7 november 2002

AVBB: rijksoverheid moet verantwoordelijkheid voor bouwgrondstoffen behouden

Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) vindt dat de overheid verantwoordelijkheid moet houden voor de bouwgrondstoffen. Het voornemen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om dit beleidsonderwerp niet langer als kerntaak te zien, vindt het AVBB verkeerd. De bouwkoepel heeft in een brief aan staatssecretaris Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (Verkeer en Waterstaat) een dringende oproep gedaan deze ontwikkeling te keren.

Het AVBB motiveert de oproep in de brief als volgt. 'De overheid bepaalt in belangrijke mate direct dan wel indirect de aard en de omvang van de bouwopgave in Nederland en draagt ook een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid voor realisatie van die bouwopgave. Vanuit andere verantwoordelijkheden , onder meer op het terrein van ruimtelijke ordening en milieu , stelt de overheid maatregelen vast die realisatie van de bouwopgave bemoeilijken. Het is onvermijdelijk dat deze verschillende overheidsrollen wel eens conflicteren.
Een actueel aandachtspunt in dit verband is de beschikbaarheid van bouwgrondstoffen. De bouw maakt zich ernstig zorgen over dreigende tekorten op (middel)lange termijn.
Er is voldoende in de Nederlandse bodem aanwezig, maar door restrictief overheidsbeleid komt er onvoldoende beschikbaar. Zonder marktpartijen hierin te kennen, wordt de oplossing van dit beleidsmatig gecreëerde probleem geheel bij marktpartijen neergelegd.'
Het AVBB vindt dat de overheid een wezenlijke bijdrage moet leveren aan de oplossing van het probleem, samen met de bouwsector. Het afstoten van het 'dossier Bouwgrondstoffen' betekent dat de rijksoverheid hiervoor niet meer aanspreekbaar is. 'Dit is naar onze mening een zeer ongewenste zaak, vandaar ons dringend beroep op u om op dat voornemen terug te komen', aldus het AVBB in zijn brief.


---

----
Voor nadere informatie:
AVBB, afdeling Communicatie, telefoon 0182 - 567 540


07 nov 02 12:03