Ingezonden persbericht


Persbericht 2:

FIM World Supercross Gelredome

Arnhem, 7 november 2002

NEDERLAND BAKERMAT VAN SUPERCROSS IN EUROPA

WERELDTOP SUPERCROSS IN GELREDOME; EINDELIJK WEER TERUG OP NEDERLANDSE BODEM

Het heeft een aantal jaren geduurd, 12 jaar om precies te zijn, alvorens de wereldtop uit de Supercross eindelijk weer in actie komt op Nederlandse bodem. Op zaterdag 14 december a.s. treffen de beste Supercrossers uit Amerika en Europa elkaar in het Arnhemse Gelredome, tijdens de 2e Supercross voor het FIM World Supercross kampioenschap. Die 2e zaterdag in december is een datum waar de fans uit Nederland, België en Duitsland al maanden reikhalzend naar uitkijken.

In de jaren '80 was Supercross, ook wel Stadioncross genoemd, zeer populair in Nederland. Gerrit Wolsink was in 1981 de man die de Supercross naar Europa haalde. Dat gebeurde in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De beste Europese crossers namen het op tegen de specialisten uit Amerika. Vier keer werd er in Amsterdam georganiseerd. Onvergetelijk was de Supercross in 1983 met Theo Koomen als gastcommentator. Van motorcross had hij totaal geen kaas gegeten maar door zijn enorme enthousiasme wist hij de bijna 20.000 toeschouwers èn de deelnemers een onvergetelijke avond te bezorgen. De wedstrijd in 1984 werd live op de Nederlandse TV uitgezonden. Een mijlpaal.

Het Nederlandse Supercross succes bleef natuurlijk niet onopgemerkt. In andere landen, zoals België, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Zwitserland, schoten de Supercross organisaties als paddestoelen uit de grond. De een had meer succes dan de ander maar de Nederlandse Supercross bleef toch altijd toonaangevend.

Het Olympisch stadion, groot en verouderd, bleek toch niet de meest ideale plek voor Supercross. Van 1985 tot 1988 werd het Goffert stadion in Nijmegen voor Nederland het Supercross walhalla. Bijna 25.000 toeschouwers kon dit wat kleinere stadion herbergen. En die kwamen er ook. Spannende wedstrijden, met Nederlandse favorieten als John van den Berk en Gert Jan van Doorn, zetten de tent meerdere malen helemaal op z'n kop. Ricky Johnson, in die tijd de grote held van het Amerikaanse Supercross, won in '87. Een jaar later won Jeff Leisk de laatste grote outdoor Supercross in Nederland. Het Goffert stadion werd vervangen door een nieuw waarin geen plaats meer was voor Supercross. Zowel in Amsterdam als Nijmegen lag er een wielerbaan rond het voetbalveld. Deze baan was essentieel om Supercross te houden. In die tijd waren er nog geen uitschuifbare grasmatten zoals nu in het hypermoderne Gelredome 't geval is.

In 1989 en 1990 was het MECC in Maastricht gastheer voor de wereldtop uit de Supercross. Niet in een stadion maar in een grote verwarmde hal vonden de wedstrijden plaats. Dat leverde bijzonder spannende wedstrijden op met supercrosshelden als Ricky Johnson, Jean Michel Bayle en Jeff Stanton. Het MECC was telkens tot de nok toe gevuld maar desondanks viel in 1990 het doek voor wat betreft Supercross in Nederland. Later werd er nog wel een poging ondernomen om de draad weer op te pakken maar een heus vervolg bleef uit.

Maar daar gaat op zaterdag 14 december verandering in komen. De Amerikaanse promotor ClearChannel organiseert de nieuwe serie die meetelt voor het Wereldkampioenschap Supercross van de FIM. De eerste wedstrijd (van de serie van 18 waarvan 16 wedstrijden in de USA) vindt plaats een week voor Arnhem in het Zwitserse Genève. Aan de start komen 20 Amerikaanse Supercross profs die het op gaan nemen tegen de beste Europese Supercrossers. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er zoveel Amerikanen tijdens een Supercross in Europa aan de start verschijnen. Niet voor niets is er al een ware run op de toegangstickets ontstaan. En als je een toegangskaart hebt voor de wedstrijden op zaterdagavond, kan je vrijdagmiddag en avond en ook zaterdag overdag gratis de trainingen en kwalificaties bijwonen. Wie weet hoe lang er gewacht moet worden voor je weer zoiets te zien krijgt.

Het Gelredome in Arnhem leent zich om meerdere redenen voor een bij voorbaat geslaagde Supercross. Door zijn niet al te imposante afmeting is sfeer gewaarborgd. Arnhem ligt mooi centraal in Nederland en is voor zowel de Duitsers als de Belgen niet ver van huis. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat er in het Gelredome een echt Supercross circuit gebouwd kan worden. Geen rondje rond het voetbalveld meer zoals vroeger in Nijmegen en Amsterdam maar een circuit uitgezet op het hele terrein. De Amerikanen, die alle know how in huis hebben om een spectaculaire maar ook veilige baan te bouwen, verzorgen de aanleg van het circuit. Kortom, de Supercross in het Gelredome op zaterdagavond 14 december (start 19.00 uur) wordt een race die je normaal alleen kunt zien in Amerika maar waar je nu niet verder voor hoeft te reizen dan naar Arnhem. De voorverkoop van entreekaarten is reeds in volle gang. Via www.ticketservice.nl kunnen de cross-fans online kaarten bestellen of nog makkelijker via de telefoon op het nummer 0900-300 1250 (0,99 ct p/m). Ook bij de 151 grotere postkantoren, de 33 GWK stationskantoren, en 12 grotere VVV-kantoren zijn kaarten voor de FIM World Supercross verkrijgbaar. De toegangskaarten voor de diverse tribunes en rangen variëren van ¬ 40,- t/m ¬ 50,-. Voor meer info: surf snel naar www.supercross.nl


***************

Ingezonden persbericht