---

Brieven aan de Kamer
---

Unmee en mijnenruiming Ethiopië en Eritrea

07-11-2002

Met deze brief wil ik u informeren over de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de Nederlandse militaire betrokkenheid bij Unmee en de mijnenruiming in Ethiopië en Eritrea.

Op 31 oktober j.l. heeft de Nederlandse commandant van Unmee, generaal-majoor der mariniers P. C. Cammaert, zijn commando overgedragen aan een Britse opvolger. Unmee is de VN-vredesoperatie die sinds november 2000 toezag op terugtrekking van troepen en sinds april 2001 toeziet op de gedemilitariseerde bufferzone in de grensstreek tussen Ethiopië en Eritrea. Nederland besloot in het najaar van 2000 voor een periode van zes maanden met een versterkt bataljon van het Korps mariniers deel te nemen aan deze destijds nieuwe operatie en had daarmee een belangrijk aandeel in de eerste fase van de missie. Generaal Cammaert werd 1 november 2000 benoemd tot commandant en heeft die functie gedurende twee jaar op uitstekende wijze vervuld.

Inmiddels heeft de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (SGVN), de heer Kofi Annan, besloten generaal Cammaert te benoemen tot zijn militaire adviseur. Hij is daarmee de opvolger van de Australische generaal-majoor T. Ford. Nederland leverde eerder van 1995 tot 1998 in de persoon van generaal-majoor der mariniers F. van Kappen de militair adviseur van de SGVN.

Na het vertrek van generaal Cammaert en zijn militaire assistent uit de Unmee missie blijven nog drie Nederlandse militairen voor deze missie in Ethiopië. Zij worden daar ingezet voor het mijnenruimingsprogramma ten behoeve van de demarcatie van de grens. Twee van hen zijn instructeurs die Ethiopische militairen opleiden voor het aan Unmee en de VN gelieerde Mine Action Co-ordination Centre voor Ethiopië. De derde militair die in Ethiopië blijft fungeert als liaison officier tussen het mijnenruimingsprogramma en de Ethiopische autoriteiten. Ten slotte zij vermeld dat eerder, van juni 2000 tot begin oktober dit jaar, twee Nederlandse mijnenruimingsinstructeurs zijn ingezet voor het Mine Action Co-ordination Centre voor Eritrea.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

Nieuws Ministerie van Defensie