Plant Research International

persbericht / nr. 2002-21, 6 november 2002

Plant Research International en Dow gaan samenwerken bij de productie van therapeutische glycoproteïnen in planten

Plant Research International B.V. en The Dow Chemical Company (San Diego, CA) zijn overeengekomen hun krachten te bundelen om de ontwikkeling van therapeutische eiwitten met zoogdier-achtige glycaanstructuren in transgene planten te versnellen. De bedrijven zullen gezamenlijk werken aan uitbreiding van de mogelijkheden voor plantaardige productie van farmaceutische eiwitten.

Plant Research International zag als een van de eerste organisaties de perspectieven van het principe om planten te gebruiken als "fabriek" van bepaalde stoffen. Het instituut investeerde in dit concept en dit resulteerde in nieuwe technologieën en andere innovatieve producten met uiteenlopende toepassingen. Door de overeenkomst met Dow treedt Plant Research International toe tot de markt van farmaceutische R&D groepen.

De overeenkomst betekent dat Dow en Plant Research International hun intellectuele eigendom op het gebied van de productie van geglycosileerde eiwitten in planten zullen delen. Ook zullen ze samenwerken in een meerjarig onderzoekprogramma dat is gericht op een verdere optimalisering van de glycosilering in plantensystemen, op dit moment één van de belangrijkste belemmerende factoren.

"Dow is heel blij met deze samenwerking met Plant Research International, een innovatief vooraanstaande organisatie op het gebied van de glycoproteïne-optimalisering in planten" zei Kurt Hoeprich, Directeur Market Development van Dow Plant-Based Biopharmaceuticals. "Door de glycoproteïneproductie in planten te optimaliseren, kunnen we de toepasbaarheid van deze nieuwe productiemethode in de snelgroeiende biofarmaceutische markt sterk uitbreiden. Deze overeenkomst past binnen onze strategie samen te werken met belangrijke voorlopers op technologisch gebied om de mogelijkheden van de productie van farmaceutische stoffen in planten te benutten. Dit kan niet alleen een bijdrage leveren aan het oplossen van de bestaande capaciteitsproblemen in de biofarmaceutische industrie, maar een op planten gebaseerde benadering betekent mogelijk ook verlaging van kapitaalsuitgaven en bedrijfskosten".

Volgens een analyse van de biofarmaceutische sector door de Amerikaanse financieel analist Bancorp Piper Jaffray, Inc. bevinden zich op dit moment ongeveer 100 therapeutische eiwitten in gevorderde fases van klinische ontwikkeling. Door mogelijke tekorten aan productiecapaciteit richten farmaceutische bedrijven zich op plantaardige productiemethoden.

Dirk Bosch, clusterleider bij Plant Research International verklaart: "We zijn bijzonder blij met deze uitstekende combinatie van Dow's expressie-technologieën en expertise op het gebied van processing van biofarmaceutische eiwitten met de bewezen, geïntegreerde R&D deskundigheid van Plant Research International op het gebied van biosynthetische routes en eiwit-analyse. Deze overeenkomst zal de wetenschappelijke ontwikkeling bij ons instituut versnellen en zal ons in staat stellen aanvullende technologische doorbraken tot stand te brengen die van belang zijn voor de productie van therapeutische eiwitten. In breder perspectief zullen we ons inzicht vergroten in de biosynthetische routes in planten en het functioneren van de daarbij betrokken enzymen. Dit zal een bijdrage leveren aan onze doelstelling om concepten rond planten als groene fabrieken verder te ontwikkelen en ook aan het gebruik van plantenenzymen tijdens productieprocessen van waardevolle stoffen, waarvan ook de farmaceutische industrie gebruik kan maken."

---