Partij van de Arbeid

Den Haag, 7 november 2002

Vragen van de leden Rehwinkel en Duivesteijn (beiden PvdA) aan de ministers van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Landbouw, Natuurbeheer en Visserij


1. Waarom wilt u vrijwel niet meer investeren in de toekomst van de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe? (1)

2. Wat vindt u van de opvatting van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, dat het 'onacceptabel' vindt dat 'afspraken over de Langmandoelstellingen worden ingeruild voor het oplossen van problemen in de Randstad'? (2)

3. Hoe verhoudt het uitblijven van een substantiële rijksbijdrage aan de Veenkoloniën zich tot uitspraken van de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, waarin hij de specifieke problemen van de Veenkoloniën erkent en een verdere verslechtering vreest van de sociaal-economische positie van het gebied als de Europese landbouwhervormingen worden doorgevoerd? (3)

4. Waaruit bestaan de 'heel beperkte mogelijkheden' van rijkssteun waarvan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij gewag maakt? (4)
5. Wat zijn volgens u de sociale en economische gevolgen voor de Veenkoloniën, als het toekomstplan Veenkoloniën, mede door het uitblijven van rijkssteun, niet (volledig) kan worden uitgevoerd?
6. Wat is volgens u de verantwoordelijkheid van de rijksoverheid bij het versterken van sociaal-economisch zwakke regio's, zoals de Veenkoloniën? Op welke wijze wordt aan deze verantwoordelijkheid invulling gegeven in het geval van de Veenkoloniën?

7. Bent u bereid alsnog rijkssteun te verlenen aan het toekomstplan voor de Veenkoloniën?

8. Bent u bereid met de noordelijke provincies te overleggen alvorens onomkeerbare besluiten te nemen?

(1), (2) Het Financieele Dagblad, 7 november 2002

(3), (4) Dagblad van het Noorden, 7 november 2002