Ingezonden persbericht


Staatssecretaris Nijs wil publieke taak Hoger Onderwijs volledig bekostigen, maar hoe.... dat kan ze nog niet aangeven.

Gisteravond heeft in Utrecht een debat plaatsgevonden tussen de Staatssecretaris van OC&W A. Nijs, CDA 2e Kamerlid C. Joldersma, Groenlinks 2e kamerlid N. Azough en de voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht J. Veldhuis. Centraal in het debat stond het regeringsbeleid aangaande het Hoger Onderwijs en de consequenties ervan voor studenten, docenten, onderzoekers en de Universiteiten en Hogescholen. Het debat was georganiseerd mede ter voorbereiding van de landelijke manifestatie op 12 november in Den Haag door studenten van Actiecomité Utrecht 12 november.

Opmerkelijk is dat Nijs de studenten voorhield dat het Rijk de publieke onderwijstaak van de instellingen wel volledig blijft betalen, maar niet kon aangeven waar dan de scheiding ligt tussen publieke en private taken. Ook de universitaire Master wil zij volledig bekostigen, of de HBO Master volledig bekostigd wordt is nog onduidelijk. Ze vindt dat hoge scholen en universiteiten meer ruimte moeten krijgen om bijvoorbeeld contractonderwijs te verzorgen of andere activiteiten met het bedrijfsleven te ontplooien. Volgens Veldhuis is dit slechts zand in de ogen strooien. 95% van de opleidingen kunnen op deze manier niet bekostigd worden.

Er bestaat nog onduidelijkheid over de manier waarop de bezuinigingen zullen worden ingevuld. Volgens de staatssecretaris zal een groot bedrag bezuinigd worden op het bekostigen van de overheid van alleen de eerste studie. Collegegelddifferentiatie houdt volgens de Staatssecretaris niet in dat de student meer collegegeld betaalt. Opleidingen worden duurder, maar de overheid betaalt dat. Hier zetten de studentenvakbonden de LSVB en het ISO grote vraagtekens bij. Zij vroegen zich af waar de Staatssecretaris deze extra collegegelden van gaat betalen. CDA 2e kamerlid Joldersma sprak zich uit tegen differentiatie van collegegelden.

De studenten zijn het niet eens met de plannen. Te veel bezuinigingen, geen investeringen, kortom het regeringsbeleid is een nekslag voor het Hoger Onderwijs. De studenten zijn bang dat zij persoonlijk vooral de dupe zullen worden van de bezuinigingen. De instellingen wijzen op onder andere tekorten voor huisvesting en wetenschappelijk onderzoek. Volgens de vereniging van universiteiten VSNU zijn de voorgestelde bezuinigingen op geen enkele manier uit te voeren. Sinds 1980 zijn zij er al 40 procent op achteruitgegaan, terwijl het aantal studenten gestegen is. Nijs gaf gisteravond toe dat ze ook dacht dat op de instellingen nog weinig te halen valt.

Daarom wordt op dinsdag 12 november a.s. massaal geprotesteerd in Den Haag. Om drie uur zullen vanuit het hele land studenten in Den Haag op Het Plein samenkomen om daar hun stem te laten horen. Niet alleen studenten, ook hoge scholen, universiteiten, bonden en de Tweede-Kamerfracties van de PvdA, D66, Groenlinks en SP hebben felle kritiek op de plannen van staatssecretaris Nijs (Onderwijs). Groenlinks 2e kamerlid Azough gaf aan dat de Staatsecretaris de bezuinigingen doet voorkomen als een natuurramp, een zware bevalling, maar verzuimt deze te stoppen. Ondanks alle kritiek heeft de staatssecretaris beloofd dat ze dinsdag naar de demonstratie zal komen.