Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Europese bedrijven moeten investeringen in continuïteit verdubbelen

Onderzoek van Datamonitor wijst op Europese achterstand wat betreft voorzorgen voor bedrijfscontinuïteit en rampresistentie.

Maarssen, november 2002 - Het marktanalysebureau Datamonitor heeft een white paper gepubliceerd over bedrijfscontinuïteit en voorzorgen voor rampbestrijding. Uit het onderzoek - dat in opdracht van Sybase is uitgevoerd - blijkt dat Europese bedrijven hun investeringen in 'continuous availability' in drie jaar tijd ruimschoots zullen moeten verdubbelen - van 2,9 miljard euro naar 7,7 miljard euro.

Terrorisme heeft continuïteit en rampbestrijding hoog op de agenda's van bestuurders geplaatst. Toch blijkt dat Europese bedrijven hieraan aanzienlijk minder geld spenderen dan bedrijven elders in de wereld. Datamonitor noemt als belangrijkste redenen daarvoor het gebrek aan inzicht in de consequenties van beschikbare oplossingen en in de mate waarin de oplossingen en maatregelen in de organisatie moeten worden doorgevoerd.

van IT-systemen en de steeds verdergaande integratie van bedrijfssystemen met die van hun partners, klanten en toeleveranciers maken systemen kwetsbaar, terwijl de eisen aan continuïteit juist steeds hoger worden gesteld. Dat laatste betekent onder andere dat áls zich een calamiteit - van welke aard dan ook - voordoet, de informatievoorziening in 'real time' of na enkele seconden moet zijn hersteld. Een tijdschema van uren of dagen is daarvoor niet langer acceptabel.

Bedrijven die niet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen, lopen grote risico's, aldus het white paper 'Business Continuity Planning & Disaster Recovery Solutions - Achieving Continuous Availability' van Datamonitor. Want als bedrijfskritische systemen langer dan enkele seconden niet beschikbaar zijn, is dat van directe invloed op omzet en winst. Bovendien kan het bedrijfsimago door negatieve publicaties in de pers en door ontevreden klanten in korte tijd danig worden geschaad. En in de scherp concurrerende wereld van vandaag, is juist een goede reputatie cruciaal.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven de gevaren van veel voorkomende bedreigingen - zoals computervirussen, zieke medewerkers, computercriminaliteit intern of over internet en zelfs geweld ? over het hoofd zien. Toch kunnen de gevolgen daarvan desastreus zijn. Voorbeelden daarvan zijn de Londense beurs die door een computerstoring vorig jaar een volledige handelsdag 'uit de lucht' was en de website van zoekmachine Yahoo die na 'denial of service' aanvallen onbereikbaar werd.

Bedrijven die zich de gevaren wél ten volle realiseren, hebben veelal te weinig kennis van en inzicht in de technologie en systemen die nodig zijn om de continuïteit te waarborgen. De kosten om de beschikbaarheid van systemen te verhogen van 99,99% naar 99,999% zijn in het algemeen aanzienlijk, zodat het economisch onaantrekkelijk lijkt. Een dergelijk stap lost bovendien in veel gevallen het échte probleem niet op. De onderzoekers van Datamonitor wijzen er in het white paper op dat het daarom beter is alle aandacht te richten op de hele bedrijfsketen, en de plannen voor rampresistentie van partners vérgaand op elkaar af te stemmen.

De onderzoekers concluderen in het rapport dat oplossingen voor de beschikbaarheid van informatie zowel tijdens gepland onderhoud als bij ongeplande 'downtime' in geen enkele organisatie mogen ontbreken. Daarnaast moet er een oplossing zijn om de gevolgen van eventuele onvoorziene calamiteiten direct het hoofd te kunnen bieden. Het probleem is echter, dat veel bedrijven ervan overtuigd zijn over een dergelijke 'high availability' te beschikken, maar die feitelijk niet hebben. Want als tijdens geplande 'downtime' wordt overgeschakeld op een back-up systeem en dat na enkele minuten onbereikbaar is vanwege een storing bij de netwerkprovider, blijken alle maatregelen verder nutteloos. Om dergelijke situaties te voorkomen, is een specifieke netwerk- en systeemarchitectuur noodzakelijk. Het onderzoek wijst uit dat maar enkele Europese bedrijven daadwerkelijk over een dergelijke architectuur beschikken.

Datamonitor
Datamonitor is leverancier van bedrijfsinformatie aan ruim 5.000 toonaangevende organisaties over de hele wereld. Het bureau is gespecialiseerd in de analyse van industriële sectoren. Het levert trendanalyses van en toekomstvisies voor zes belangrijke industrietakken: automotive, consumentengoederen, energie, financiële dienstverlening, gezondheidszorg en technologie.
Het hoofdkantoor van Datamonitor is gevestigd in Londen, met regiokantoren in New York, Frankfurt en Hongkong.

Sybase
Sybase ontwikkelt en realiseert bedrijfsomvattende infrastructuren die een brug slaan tussen heterogene systemen en processen. Het toonaangevende Enterprise Portal, de mobiele en draadloze oplossingen, essentiële integratie-tools en hoogwaardige database management systemen maken Sybase tot een van de grootste, onafhankelijke softwarebedrijven ter wereld. Meer informatie is te vinden op http://www.sybase.nl of http://www.sybase.com.