Gemeente Almere

Voorontwerp bestemmingsplan en Milieurapport Almere Poort ter inzage

Het college van B & W geeft het voorontwerp bestemmingsplan Almere Poort en het bijbehorend milieu effect rapport (MER) vrij voor inspraak. Almere Poort wordt het vierde stadsdeel van Almere. Het betreft het gebied ten zuidwesten van Almere Stad tussen IJmeer en A6. Komend vanuit de Randstad vormt dit stadsdeel de poort van Almere en Flevoland. Het plan omvat de bouw van circa tienduizend woningen, 500.000 á 650.000 m2 bvo kantoren en 60 hectare bedrijventerrein in lichte milieucategorieën. Daarnaast is 80 ha gereserveerd voor sport & leisure. Tegelijk met het bestemmingsplan en het MER gaan in procedure: een aanvraag voor hogere grenswaarden geluid in Almere Poort en een zelfstandige projectprocedure voor het als eerst te realiseren bedrijventerrein Hogekant.

De inspraakperiode start op maandag 18 november en sluit op maandag 16 december 2002. Op 10 december vindt in het stadhuis een informatieavond plaats alsmede een hoorzitting ten behoeve van het Milieu Effect Rapport.

Kenmerken van het plan

Almere Poort heeft veel kansen om een heel aantrekkelijke woon- en werklocatie te worden. Het ligt zeer dicht bij het oude land, heeft stranden (Almeerderzand), omvat bossen en natuurgebieden (Pampushout en het Kromslootpark). De snelweg A6 vormt de zuidgrens, de Flevospoorlijn doorkruist Almere Poort en krijgt een eigen station in het centrum. Met de trein zal de afstand tot Almere Centrum ca. 10 minuten en de afstand tot Amsterdam Centraal nog geen 20 minuten bedragen.

Kenmerk van het plan is dat in Almere Poort de functies wonen en werken vergaand worden gemengd. De werkgelegenheid wordt op speciaal daarvoor toegewezen locaties gerealiseerd én ook in de woonwijken. Andersom geldt hetzelfde: op de werklocaties zal meer kunnen worden gewoond dat tot nu toe het gebruik is. Meer dan in het huidig Almere zal het wonen en werken dus met elkaar worden gemengd. Dit leidt tot meer levendigheid en beantwoordt ook aan behoeften van inwoners en bedrijven.

Het voorontwerp bestemmingsplan omvat de mogelijkheid voor realisatie van vele verschillende woonmilieus en woonvormen. In het centrum kunnen mensen wonen in een stedelijke omgeving; met name in het noorden van het plangebied worden bosrijke woonmilieus mogelijk gemaakt, in andere delen is wonen aan het water of met zicht op het IJmeer mogelijk enzovoort.

Meest Milieu Vriendelijk Alternatief

De ontwikkeling van een groot nieuw stadsdeel heeft onmiskenbaar gevolgen voor het bestaande milieu. In een Milieu Effect Rapport afgekort een MER - wordt beschreven welke milieu-effecten optreden tijdens de realisatiefase en de in gebruik name van het stadsdeel door bewoners en bedrijven. Al bij het maken van het (globale) structuurplan Almere Poort (1999) werd een MER opgesteld. Het structuurplan is sindsdien verder uitgewerkt en op onderdelen gewijzigd. Zo is het aantal vierkante meters kantoorruimte vergroot en de voorgestelde verkeersstructuur gewijzigd. Daarom moest ook het oorspronkelijk MER Bouwlocatie Almere Poort 1998 worden aangepast en aangevuld: dat is het Aanvullend MER Almere Poort 2002 inclusief Milieunotitie Hogekant. Samen vormen ze het MER.

Voor de realisatie van Almere Poort zijn ten behoeve van het MER aanvankelijk drie planalternatieven opgesteld. Uiteindelijk is ervoor gekozen om Almere Poort volgens de meest milieuvriendelijke aanpak te realiseren. Dat heeft invloed op o.a. bodem en water, verkeer en vervoer, energie, wonen en leefmilieu.

Zo goed mogelijk wordt rekening gehouden met de ligging en bestaande kwaliteiten van het plangebied. Aanzienlijke delen van de bestaande bosgebieden blijven in tact; de wijken in de bosgebieden behouden zoveel mogelijk een boskarakter. Ecozones blijven nadrukkelijk aanwezig; bij bruggen en wegen komen ecologische onderdoorgangen; de waterkwaliteit wordt waar mogelijk verbeterd. De bereikbaarheid met bus, trein en fiets wordt goed geregeld. In de woonwijken zal een 30 kilometer regime gelden. In de centrumgebieden wordt de grond intensief bebouwd, er is relatief veel hoogbouw en parkeren gebeurt veelal onder de (kantoor)gebouwen. Door de functies wonen en werken te mixen is het totale beslag op de ruimte in het plangebied beperkter dan elders in Almere.

Tenslotte is van belang dat de energievoorziening voor Almere Poort op milieuvriendelijke wijze zal worden opgewekt. Doelstelling is halvering van de CO2 uitstoot. Tenminste 10% van de energie moet via duurzame methoden worden opgewekt. Via een tenderprocedure zijn energiebedrijven uitgenodigd met voorstellen te komen. Binnenkort wordt bekend welk bedrijf de energie zal mogen leveren.

Geluidsbeleid; rekening houden met functies

Het geluidsbeleid in Almere Poort heeft de Wet Geluidhinder als uitgangspunt. Doel is een akoestische kwaliteit te bereiken die past bij de functies van de verschillende wijken. Per wijk zijn streefwaarden geformuleerd, die afhankelijk zijn van het karakter en de functie. Dit kan uiteen lopen van een rustige woonwijk tot een kantorenlocatie of het drukke stadscentrum.

De Wet Geluidhinder kent zogenaamde voorkeurswaarden. Afhankelijk van de functies die een gebied heeft bijvoorbeeld voor wonen, werken of recreatie - kan hiervan worden afgeweken. Omdat vooral het centrum van Almere Poort een stedelijk karakter krijgt, zullen voor 3.450 woningen en appartementen de voorkeurswaarden uit de Wet Geluidhinder worden overschreden. Het gaat vooral om woningen waarin wonen en werken worden gecombineerd, die nabij de spoorlijn zijn gelegen, nabij de grotere wegen, de hogere etages van appartementengebouwen en dergelijke. Uiteenlopende maatregelen zijn denkbaar. Bijvoorbeeld geluidsschermen en wallen, geluidarm asfalt, dove gevels, gevelisolatie en geluidsluwe buitenruimte aan de achterkant.

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie bepaalt uiteindelijk of hogere geluidswaarden dan de voorkeurswaarden uit de Wet toelaatbaar zijn als maximale geluidsbelasting. Voor Almere Poort wil het college van B en W voor 3.450 woningen een verzoek tot hogere grenswaarden indienen. Dit verzoek ligt nu tegelijkertijd met het rapport Akoestisch onderzoek Almere Poort (DHV, sept. 2002) ter visie.

Hogekant: Paal voor eerste bedrijf al in 2003 geslagen

In het structuurplan Almere Poort is de locatie Hogekant opgenomen als eerst te realiseren bedrijventerrein. Voor Hogekant 16 ha oppervlakte
- is de planontwikkeling inmiddels zo ver dat er een inrichtings- en verkavelingsplan klaar is. Hogekant is de meest oostelijk gelegen bedrijvenlocatie.

Het terrein wordt door ecologische zones omgeven en grenst ter hoogte van het Bastion Hotel- aan de Hogering. Het is bedoeld voor gemengde bedrijven in milieucategorie 1 tot en met 3 (beperkte geluid- en milieuhinder) met een combinatie van kantoor en bedrijfshal. De grootte van de kavels loopt uiteen van 1.500 tot 6.500 m2. Op het gebied van inrichting van de kavels, architectuur, bebouwingshoogte, parkeren en dergelijke worden voorwaarden gesteld. Een groot aantal bedrijven heeft al belangstelling getoond voor vestiging.

Omdat de realisatie van Hogekant prioriteit heeft, wordt voor dit deelgebied een aparte zelfstandige projectprocedure (ZPP) doorlopen. Hierdoor wordt het mogelijk om vooruitlopend op het nieuwe bestemmingsplan vrijstelling te verlenen van het nu nog geldende oude bestemmingsplan. De ZPP start tegelijk met de procedures voor het voorontwerp bestemmingsplan en de MER, maar zal korter duren dan de uitgebreide procedures. Zo is de ontwikkeling van Hogekant niet afhankelijk van het doorlopen van de volledige procedures voor het hele plangebied Almere Poort en kunnen al eerder bouwvergunningen worden verleend. Hierdoor kan de paal voor het eerste bedrijf op Hogekant al in het (na)jaar van 2003 worden geslagen.

Het ruimtelijk plan voor Hogekant ligt samen met het voorontwerp bestemmingsplan en het MER van 18november 16 december 2002 ter inzage.

Ontheffingsaanvraag Flora- en Faunawet

In 2002 is enkele maanden lang onderzoek gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van beschermde planten en dieren. Dit in het kader van de Flora en Fauna wetgeving. Een aantal soorten is aangetroffen, zoals de rugstreeppad, de groene en bruine kikker, de ijsvogel, de vos en diverse soorten orchideeën. Dergelijke soorten zijn niet altijd van nature aanwezig. Voor een deel komen deze af op opgespoten zandvlaktes. Dit geldt bijvoorbeeld voor de rugstreeppad. De gemeente Almere heeft nu aan het ministerie van Landbouw en Natuurbeheer ontheffing aangevraagd in het kader van de Flora- en Faunawet en doet tegelijk voorstellen voor maatregelen om de soorten binnen Almere te behouden. Dit is noodzakelijk om toestemming te verkrijgen voor de bouw van de woningen en bedrijven in Almere Poort.

Een belangrijk punt is de aanwezigheid van een Ecozone in het plangebied die deel uit maakt van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Behoud van deze zone betekent dat in Almere Poort voldoende mogelijkheden aanwezig blijven voor vestiging en instandhouding van beschermde soorten zoals de rugstreeppad. Hiermee ziet de gemeente Almere geen noodzaak om ergens anders de verloren natuurwaarden te compenseren. Soorten die op zandophogingen leven, kunnen de komende jaren via de ecologische verbindingszone naar andere bouwlocaties in Almere trekken, zoals naar Almere Pampus en Almere Hout.

Informatie en inspraak

Het bestemmingsplan voor Almere Poort doorloopt in beginsel drie fasen. Op dit moment bevindt het zich als voorontwerp in de eerste voorbereidende fase waarin een ieder in de periode van 18 november 16 december 2002 zijn of haar mening bij het college van B en W naar voren kan brengen. Dit geldt zowel voor het voorontwerp bestemmingsplan als voor het MER, de aanvraag hogere grenswaarden geluid en de ZPP Hogekant. Tevens wordt in deze periode over de plannen overleg gevoerd met diverse instanties waaronder de provincie Flevoland en de inspectie Ruimtelijke Ordening, de Kamer van Koophandel en de stichting Flevolandschap. Na afronding wordt de balans opgemaakt van alle reacties. De reacties worden beantwoord en zonodig verwerkt.

De inspraak over het bestemmingsplan is dan nog niet ten einde. Met de ter inzage legging van het ontwerp bestemmingsplan breekt de tweede fase aan waarin wederom zienswijzen kunnen worden ingediend. Het bestemmingsplan wordt hierna door de gemeenteraad van Almere vastgesteld en bij de vaststelling moet op mogelijk ingediende zienswijzen worden ingegaan.

Na de vaststelling treedt het bestemmingplan nog niet in werking, maar heeft het de goedkeuring van Gedeputeerde Staten van Flevoland nodig. Voor degenen die zienswijzen hebben ingediend bestaat dan de mogelijkheid om bedenkingen tegen het vastgestelde bestemmingsplan bij GS naar voren te brengen.

Als Gedeputeerde Staten het bestemmingsplan geheel of gedeeltelijk goedkeuren dan wel goedkeuring onthouden, wordt het in de fase voor het instellen van beroep nogmaals ter inzage gelegd. Na afloop van de beroepstermijn van zes weken wordt - ongeacht of beroep is ingesteld - het bestemmingsplan van kracht tenzij een zogenaamd verzoek om voorlopige voorziening (voorlopige uitspraak) bij de Raad van State is ingediend.

Ten behoeve van de informatie en inspraak is een gratis informatiekrantje gemaakt. Dit is verkrijgbaar in het stadhuis en in het informatiecentrum van de gemeente in Doe Mere.

De volledige rapporten zijn in te zien:


1. in het stadhuis, bij de Woonmarkt en bij de balie Bouwen en Wonen
2. bij het infocentrum van de gemeente in DoeMere
3. bij het stadsdeelkantoor Almere Haven

Wie schriftelijk wil reageren op de plannen kan dat doen tot maandag 16 december a.s. Het adres is Gemeente Almere, college van B en W, t.a.v. het project Almere Poort, postbus 200 1300 AE Almere.

Informatieavond en hoorzitting op 10 december

Op dinsdagavond 10 december a.s. vindt van 18.00-21.00 uur een informatieavond plaats in het stadhuis. Van 18.00-19.00 uur kunnen mensen binnenlopen in de Burgerzaal en wordt individueel informatie verstrekt door projectleiders en medewerkers van het project Almere Poort. Van 19.00 20.00 uur wordt voor belangstellenden in de Raadzaal plenair informatie gegeven en is het mogelijk vragen te stellen.

Om 20.30 uur start de hoorzitting inzake het Milieu Effect Rapport. Deze is bedoeld voor personen en instanties die mondeling een zienswijze willen geven op het MER Almere Poort. Aanmelding van te voren is mogelijk bij de afdeling Milieubeleid, onder vermelding van MER Almere Poort, Postbus 200 1300 AE Almere. Telefonisch opgeven kan ook: 036 548 4193 (Amber Dennert).