ERNST AND YOUNG

ERNST & YOUNG: Durfkapitaal investeringen nemen verder af

Internationaal onderzoek van Ernst & Young en VentureOne wijst uit DURFKAPITAAL INVESTERINGEN IN EUROPA
BLIJVEN OOK IN DERDE KWARTAAL AFNEMEN

ROTTERDAM, 7 NOVEMBER 2002 - Durfkapitaal (venture capital) investeringen in Europa dalen voor het zevende opeenvolgende kwartaal. In totaal is in het derde kwartaal 781 miljoen Euro geïnvesteerd in 206 ondernemingen, respectievelijke dalingen van 33 en 26 procent. In Nederland leverde het derde kwartaal durfkapitaal investeringen op van 37,1 miljoen Euro in zes ondernemingen terwijl in het derde kwartaal van 2001 nog zo'n 134,3 miljoen Euro is geïnvesteerd in 25 ondernemingen. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Ernst & Young en onderzoeksbureau VentureOne.

Uit het kwartaalonderzoek wordt duidelijk dat Europese en Amerikaanse durfkapitaal investeerders kiezen voor dezelfde branches, namelijk software en biopharmaceuticals. In totaal goed voor 58 procent van het geïnvesteerde durfkapitaal. Investeringen in halfgeleiders, een klein maar stabiel onderdeel van de ICT branche groeide daarentegen zelfs, zij het marginaal.

Geert-Jan van Logtestijn, partner bij Ernst & Young Corporate Finance, maakt de huidige aandacht voor software onderdeel uit van een bredere trend. 'Het accent ligt nu op efficiëntie van geïnvesteerd kapitaal. Investeerders zijn duidelijk op zoek naar ondernemingen waarin naar verhouding minimaal hoeft te worden geïnvesteerd om producten die breed toepasbaar zijn te ontwikkelen en te vermarkten. Bovendien is de overnamemarkt voor softwareondernemingen nog steeds relatief gezond, hetgeen een extra bonus is om te investeren'.

Een lichte verschuiving in het tweede kwartaal naar investeringen in nieuwkomers is in het derde kwartaal tenietgedaan. Zo'n 80 procent van alle durfkapitaal werd gestoken in tweede en derde financieringsrondes. Steve Harmston, VentureOne Director of European Research, hierover: 'Europese IPO mogelijkheden blijven zeldzaam, slechts twee met durfkapitaal gefinancierde ondernemingen gingen in het derde kwartaal naar de beurs. Door het ontbreken van uitstapmogelijkheden zijn investeerders zeer terughoudend om grote bedragen toe te zeggen en blijven velen aan de zijlijn afwachten. In de gevallen waar wel wordt geïnvesteerd, betreft het vooral bestaande ondernemingen die senioriteit en kwaliteit in huis hebben. Vandaar de groei in latere financieringsrondes.'

Over de eerste negen maanden van 2002 haalden Europese ondernemingen 3,3 miljard Euro durfkapitaal op tegen 8,5 miljard Euro over de eerste drie kwartalen van 2001. Dit staat in schril contrast met het jaar 2000 toen over de eerste negen maanden in totaal 15,4 miljard Euro durfkapitaal werd opgehaald. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zijn nog steeds de landen waar het meeste durfkapitaal omgaat, respectievelijk 1.139,0, 540,0 en 365,3 miljoen Euro over de eerste negen maanden.

Werd tot en met het derde kwartaal in 2000 in Nederland nog ruim 952,0 miljoen Euro durfkapitaal geïnvesteerd en in 2001 nog zo'n 356,0 miljoen Euro, over de eerste negen maanden van dit jaar staat de teller op zo'n 102,3 miljoen Euro. Daarvoor zijn in totaal 30 financieringsovereenkomsten gesloten, twintig daarvan betroffen overeenkomsten met ICT ondernemingen. En van die twintig zijn twaalf ondernemingen afkomstig uit de softwarehoek.

Volgens Geert-Jan van Logtestijn van Ernst & Young Corporate Finance blijft de aanhoudende teruggang een zorgwekkende ontwikkeling. 'Het uitblijven van nieuwe durfkapitaal initiatieven zet op een negatieve wijze de rem op innovatiekracht in het bedrijfsleven.'

Over Ernst & Young
Als professioneel dienstverlener laat Ernst & Young de hoogst mogelijke normen voor integriteit, kwaliteit en professionaliteit hand in hand gaan bij het aanbieden van de best mogelijke oplossingen aan zijn cliënten. De 5.300 medewerkers van Ernst & Young, verdeeld over 40 vestigingen leggen zich toe op accountancy, belastingadvies, corporate finance en juridisch advies via Holland Van Gijzen Advocaten en Notarissen. Ook biedt Ernst & Young zijn cliënten ondersteuning aan op een aantal specifieke terreinen zoals: edp-audit, interimmanagement, actuariële advisering, securitymanagement, forensische dienstverlening, trustwerkzaamheden, beleidsonderzoek, human resource services, vestigingsplaatsadvisering en documentaire informatiesystemen. Over het boekjaar juni 2001 - juni 2002 behaalde Ernst & Young in Nederland een omzet van zo'n 612 miljoen euro.

Noot aan de redactie

- Het onderzoek naar durfkapitaal wordt elk kwartaal herhaald. Op verzoek zijn ook de gegevens beschikbaar van de voorgaande kwartalen, de verdeling naar landen en naar sectoren.

- Het kwartaalonderzoek wordt uitgevoerd door Ernst & Young en is verkrijgbaar via de woordvoerder.