Socialistische Partij

Een rouwkrans voor de Wadden


07-11-2002 * SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft een rouwkrans op een zandplaat in de Waddenzee gelegd. Samen met tal van natuur- en milieuorganisaties, wetenschappers en het MilieuAlarmteam van de SP uitte ze daarmee haar woede en verontrusting over de hervatting van de vernietigende kokkelvisserij in de Wadden.

Met de actie stelde de delegatie de afgifte van een vergunning aan kokkelvissers door staatssecretaris Odink aan de kaak. Odink (LPF) gaf onlangs groen licht aan de kokkelvisserij, terwijl wetenschappers van onder meer de Groningse universiteit en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) momenteel juist onderzoek uitvoeren naar de schadelijke gevolgen voor flora en fauna. Volgens Krista van Velzen kan het niet anders dan dat de staatsecretaris is gezwicht voor de visserij-lobby. `Het is schandalig dat Odink de vissers hun gang laat gaan in gesloten beschermde gebieden in de Waddenzee. Het is de laatste echte wildernis die we nog hebben.'

Milieualarmteam legt rouwkrans op het wad. foto: Martijn de Jonge

Met een zeiltjalk voeren actievoerders, natuurbeschermers en wetenschappers vanuit Harlingen naar zandplaat het `Lange Zand' bij Griend. `Hier werd vroeger gekokkeld en daarom zijn er geen schelpdieretende vogels meer. De plaat is dood. Je ziet hier met eigen ogen hoe de Waddenzee stukje bij beetje weggegeven wordt,' aldus Jeroen Reneerkens van de actiegroep Wilde Kokkels. Ook de Waddenvereniging, de actiegroep Wilde Kokkels en Vogelbescherming waren aan boord. Het gezelschap liet een grote krans met bloemen achter op de plaat als teken van rouw om de bedreigde natuurwaarden.