Nederlandse Taalunie

Den Haag, 6 november 2002

Persbericht

Raad voor de Nederlandse taal en letteren adviseert positief over vaste boekenprijs

De Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren, het adviesorgaan van de Nederlandse Taalunie adviseert positief over een systeem van verticale prijsbinding voor boeken in Nederland en Vlaanderen. Hij liet dit weten in een brief aan Minister Van Leeuwen, voorzitter van het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie.

De Raad vindt dat een vaste boekenprijs op dit moment de beste garantie geeft voor een brede beschikbaarheid van een pluriform boekenaanbod in de Nederlandse taal. Daarom zou er in het hele Nederlandse taalgebied een vaste boekenprijs gehanteerd moeten worden. De Europese regelgeving verbiedt grensoverschrijdende regelingen. Maar in ieder geval zou elk van beide landen een regeling moeten hebben. Als een van beide landen een systeem va prijsbinding hanteert en het andere niet, blijft het systeem kwetsbaar door herimport van boeken via U-bochtconstructies.

Omdat het Nederlandse taalgebied relatief klein is, is de pluriformiteit en brede beschikbaarheid van het boekenaanbod in de Nederlandse taal minder vanzelfsprekend dan in bijvoorbeeld het Engelse of Duitse taalgebied. Een vaste boekenprijs is een middel om die pluriformiteit en brede beschikbaarheid mogelijk te maken.

In Vlaanderen is het aantal boekhandels zeer sterk gedaald sinds de prijsbinding daar niet meer functioneert, terwijl in dezelfde periode in Nederland het aantal boekhandels juist licht is gestegen. De Raad meent dat dit een sterke indicatie is dat er in Nederland een gunstiger klimaat voor boekhandels is dan in Vlaanderen. De huidige Nederlandse regeling voor prijsbinding van boeken functioneert in een geheel van beleidsmaatregelen voor boek en lezen. Het zou onverstandig zijn om een van de pijlers van het beleid eenzijdig af te schaffen zonder gevolgen voor het stelsel als geheel in beschouwing te nemen.