Gemeente Emmen


---

Persbericht: VNG vraagt tempo met regels, 5 november 2002

VNG vraagt om tempo met regels!

Op maandag 4 november j.l heeft de VNG de brochure: Tempo met regels! aangeboden aan demissionair minister Kamp van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. In deze brochure stelt de VNG acht verbeteringen in regelgeving voor om de vertragingen in de bouwproductie tegen te gaan.

De bestaande wet- en regelgeving maakt het gemeenten lastig om de vaart in bouwprocessen te houden. Door verschillende en langdurige procedures die moeten worden doorlopen, daalt het tempo in de bouw. Ruimtelijke ordening, milieu en ecologie, archeologie, stedelijke vernieuwing, grondverwerving zijn beleidsterreinen met daaraan gekoppeld verschillende vergunningen en bezwaar- en beroepsmogelijkheden. Natuurlijk is het noodzakelijk om de verschillende belangen af te wegen, maar de regelgeving is niet geïntegreerd wat de nodige vertraging oplevert. Gemeenten willen het tempo graag opschroeven, maar zijn niet de enige partij die versnelling kan bewerkstelligen.

Brochure
In de brochure Tempo met regels! roept de VNG het demissionaire en komend kabinet en de Tweede Kamer op om spoed te zetten achter verbeteringen die het bouwproces ten goede komen. Om de bouwproductie te versnellen stelt de VNG de volgende verbeteringen voor: · Integreren van wet- en regelgeving in de bestemmingsplanprocedure om tijd, kosten en dubbelingen te voorkomen;
· Een praktische uitleg van de Vogel- en Habitatrichtlijn door LNV; · Verbreding van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten naar alle gemeenten; · Wettelijke basis voor de regeling planschade; · Helder kostenverhaal via Exploitatievergunning; · Behoud van de artikel-19 procedure in de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening;
· Geen nieuwe inspraakregelingen in de nieuwe Woonwet; · Mogelijkheid tot steekproefsgewijs toetsen aan het Bouwbesluit.

Concrete voorbeelden
De verbetervoorstellen zijn rijk geïllustreerd met concrete voorbeelden. In de brochure laten tien gemeenten zien dat bouwprocessen flink vertragen, omdat wet- en regelgeving totaal niet op elkaar is afgestemd. Concrete casussen van de gemeenten Heerlen, Overbetuwe, Utrecht, Arnhem, Amersfoort, Amsterdam, Haarlem, Emmen, Enschede en Nijmegen zijn in de brochure opgenomen.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen