Gemeente Emmen


---

Persbericht: combinatie Stadstheater en podium, 6 november 2002

Stadstheater-plus ten westen van Hondsrugweg
College kiest voor combinatie Stadstheater en Stadspodium

Sinds het voorjaar is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke locaties voor een Stadstheater-plus. Aan betrokkenen en andere geïnteresseerden is gevraagd met de gemeente mee te denken, wat heeft geresulteerd in zeer veel reacties. In oktober heeft er op basis van de randvoorwaarden en de binnengekomen reacties een beoordeling plaatsgevonden van alle locaties. Op basis van dit rapport en op basis van zijn eigen visie heeft het college van Burgemeester en wethouders gekozen voor een Stadstheater-plus op de locatie bij de Traverse ten westen van de Hondsrugweg (E). Daarnaast wil het college onderzoeken of er een (programmatische) combinatie mogelijk is tussen het nieuwe Stadstheater-plus en de evenementenfunctie bij Hotel en Congrescentrum De Giraf (H).

Waarom deze locaties?
Locatie E heeft als grootste voordeel de beschikbare ruimte die het mogelijk maakt om een grote verscheidenheid aan functies bij elkaar te brengen. Daarnaast is het mogelijk om op deze locatie voort te bouwen op recente centrumversterkende ontwikkelingen als De Weiert, de Traverse en het nieuwste gedeelte van het Noorder Dierenpark. Ook kan het Stadstheater-plus een interessante combinatie vormen met de plannen voor een stadspark aan deze kant van de Hondsrugweg en helpen bij de versterking van de gehele zone tussen Parkeren-Zuid en Parkeren-Noord.
Tijdens het meespreektraject kwam deze locatie relatief het meest als voorkeurslocatie naar voren. Veel mensen gaven echter aan dat er dan meer moet gebeuren dan alleen het plaatsen van gebouwen. Ook aan de relatie tussen de locatie en het stadshart zal gewerkt moeten worden.

Locatie H heeft - gezien de ligging - niet de voorkeur als plek voor het Stadstheater-plus zelf. Wel zouden de evenementenfunctie op deze plek en de podiumfunctie van het Stadstheater elkaar kunnen versterken. Een onderzoek moet uitwijzen of een Stadstheater-plus bij de Traverse en een Stadspodium bij De Giraf inderdaad een goede en haalbare combinatie is.

Stadstheater-plus
De term Stadstheater-plus geeft aan dat het gaat om meer dan alleen een theater. Gedacht wordt ook aan een expositieruimte, het centrum voor de kunsten CQ, etc. Een koppeling van deze culturele functies met bijvoorbeeld toerisme en recreatie kan een enorme economische impuls (en dus subsidiemogelijkheden) voor de gemeente Emmen betekenen. Het gehele deelgebied moet ook ruimtelijk aantrekkelijk worden ingericht. Met alleen het bouwen van een nieuw theater zijn we er dus niet.

Hoe verder?
Als de gemeenteraad instemt met het door het college gekozen deelgebied, wordt er vervolgens een aantal scenarios uitgewerkt. De ontwikkeling van deze scenarios vindt plaats in samenhang met de stedenbouwkundige visie voor Emmen-centrum (Masterplan Emmen-centrum 2020 in wording).

Proces tot nu toe
Het proces tot nu toe heeft bestaan uit een verkenning door de gemeente waarbij is gekeken naar

- de geschiktheid voor een theaterfunctie

- de mogelijkheden voor de plusfuncties
(multifunctionaliteit en economische impulskansen) en
- de tijdige beschikbaarheid van een locatie. Vervolgens heeft er een uitgebreide raadpleging plaatsgevonden van interne en externe belanghebbenden en overige geïnteresseerden. Naar aanleiding hiervan zijn nog zeven locaties toegevoegd aan het onderzoek. Voor achtergrondinformatie klik hier


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen