AutoRai

7-11-2002

Spectaculaire Jaguar XKR in nieuwste Bond-film

In de James Bond-film Die Another Day die in tal van landen later deze maand en in ons land begin januari uitkomt, speelt een Jaguar XKR Convertible een aandachttrekkende hoofdrol.

Hij onderstreept als rijdend spektakelstuk dat een Jaguar stijl en luxe op onnavolgbare wijze weet te combineren met kracht, prestaties en beweeglijkheid.

Het uiterlijk en het sportieve karakter van de XKR maakten m tot een aantrekkelijke keuze voor deze adembenemende actiefilm. De slechterik Zao (gespeeld door Rick Yune) weet in Die Another Day in de metallic groene XKR Convertible minutenlang de aandacht op zich gevestigd te houden. Zijn auto imponeert niet alleen door zijn uitdagende vormgeving, speciale kleur, grotere bodemspeling, zilvergrijze rolbeugels en mean machine-uitstraling; Zaos Jaguar herbergt ook een waar arsenaal aan wapens, waaronder een machine-geweer op de achterbank, raketten die vanachter de grille tevoorschijn komen, in de portieren verborgen lanceerinstallaties en mortiergranaten in de bagageruimte. De kogelvrije voorruit bewijst goede diensten bij de beschietingen door 007.

In de film is Pierce Brosnan als 007 te zien in een Aston Martin Vanquish en Halle Berry, het Bond-meisje Jinx, in een Ford Thunderbird. De XKR van Zao (een schurk met smaak, zo is wel duidelijk) werd ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen de ontwerpers Julian Thomson en Matt Beaven van respectievelijk Jaguar Advanced Design en van Jaguar Special Vehicle Operations en een team van experts op het gebied van special effects van Eon Productions. De autos werden gefabriceerd bij Jaguar Cars Ltd. in Coventry en vervolgens omgebouwd in de Pinewoord Studios in Engeland. Vier van de in totaal tien gebouwde speciale XKRs werden voorzien van vierwielaandrijving en afstandsbediening voor de belangrijkste achtervolging in de film.

Over gebrek aan snelheid heeft Zao niet te klagen gehad. De Jaguars XK8 en XKR staan bekend om hun fenomenale stuureigenschappen en zeer goede prestaties. In een recente vergelijkingstest in het spraakmakende Britse magazine EVO werd de jongste XKR-R met sportonderstel onderscheiden met vijf sterren, evenveel als een vierwielaangedreven Porsche 911 C4S. En zoals de redactie zei: It really is a terrifically sexy shape, all teardrop curves and sleek aggression. Met zijn 291 kW/400 DIN-pk uit een 4.2 liter Supercharged V8-motor en ultra-alert reagerende ZF zestraps automaat is de XKR razendsnel, zeer competent en toch altijd zo comfortabel en luxueus als van een Jaguar wordt verwacht.

Jaguar Cars introduceerde de XK in 1996 en het is inmiddels de meest succesvolle sportwagen in Jaguars historie, met ruim 70.000 gebouwde exemplaren. De auto is er als Coupe en Convertible; als XK8 voorzien van een 4.2 liter V8 met 219 kW/300 DIN-pk en als XKR met de genoemde 291 kW/400 DIN-pk sterke Supercharged compressormotor. Hiermee kan de XKR in 5,4 seconden van 0 tot 100 km/u accelereren. De consumenten adviesprijzen beginnen bij 99.460,-; een XKR Convertible zonder machinegeweer en alle andere Zao-accessoires kost 128.290,-. Zo krijgt het publiek weer eens een heel ander beeld van Jaguar!