Gemeente Ferwerderadiel

Algemene Beschouwingen CDA

Voorzitter, college, griffier, collega-raadsleden.

De voorplaat die de aanbiedingsbrief siert, is naar wij veronderstellen een karikatuur van de wijze waarop het college tegen de dualisering aankijkt. Het gevecht dat zichtbaar plaatsvindt, is niets meer dan een schijngevecht, onder de tafel wordt alles geregeld. Het CDA wil de samenwerking met het college niet betitelen als een gevecht, evenmin als geregel onder de tafel.

Wij kiezen voor een constructief overleg dat open en eerlijk met alles op tafel wordt gevoerd en waarbij beide partijen hun verantwoordelijkheid kennen.

Het CDA hecht hierbij aan een viertal uitgangspunten: gespreide verantwoordelijkheid, gerechtigheid, solidariteit en rentmeesterschap. Wij willen werken aan een samenleving waarin mensen zorg dragen voor elkaar, zich optimaal kunnen ontplooien, eigen keuzes kunnen maken en zich verantwoordelijk voelen. Wij willen mensen hiertoe stimuleren en mogelijkheden bieden zodat dit ook daadwerkelijk ingevuld kan worden.

In het duale systeem wordt mensen de mogelijkheid geboden om volop aan de politieke besluitvorming deel te nemen. Wij vinden dit gegeven van groot belang en willen hierin investeren. Om tot deze maatschappelijke deelname te komen, is zich veilig voelen een eerste vereiste. Wederzijds respect een centraal gegeven. Een betrouwbare overheid die op basis van waarden en normen zekerheid biedt, is een voorwaarde.

Ferwerderadiel bestuurlijk

De aanbiedingsbrief heeft weliswaar een globaal en een wat minder gedetailleerd karakter, maar de lijn van denken is zichtbaar. Een lijn die wij grotendeels willen onderschrijven. De voorgestelde programbegroting zien wij als een voorwaarde om te komen tot de nieuwe taakstelling van de raad. Op basis van een programbegroting kan de controlerende functie beter tot zijn recht komen.

Wij constateren dat er een sluitende begroting is en naar verschillende omliggende gemeenten kijkend, is dit een pré en een compliment waard. Weliswaar pakken zich, wat de financiën betreft, hier en daar donkere wolken samen, maar toch .. het is gelukt.

Goed bestuur stimuleert en creëert mogelijkheden, heeft oog voor wensen en verlangens en weet dit in goede banen te leiden. Door samenwerking met andere gemeenten te blijven zoeken, wordt een goed alternatief geboden aan een herindeling die wij niet nodig achten.

Goed gekwalificeerd personeel is voor een organisatie van groot belang. Wij steunen dit beleid, ons daarbij realiserend dat goed personeel behoorlijk betaald wordt, willen wij toch een kanttekening maken. In de begroting is sprake van 7,5% loonstijging. Dit komt ons heel royaal voor.

Het raadsinformatiesysteem biedt, naar wij hopen, de mogelijkheden tot een nog adequater en efficiënter bestuur. De voortgangsrapportage in 2003 zien wij met belangstelling tegemoet. De vraag betreffende de nog te realiseren aansluitingen maakt deel uit van onze vragenlijst.

Advies vragen, mogelijkheden aanreiken door externe bureaus, kan nuttig en zinvol zijn. Toch pleit het CDA hierbij voor enige terughoudendheid. Adviezen worden doorsnee genomen royaal betaald en met goed gekwalificeerd personeel menen wij zelf enige competentie in huis te hebben.

Ferwerderadiel veilig

Het CDA hecht aan voortzetting van de lijn: niet meer gedogen maar handhaven. Het betrekken van verschillende groeperingen bij handhaving en uitvoering is een voorwaarde. Risico s zoveel mogelijk beperken, geactualiseerde rampenplannen en een preventiebureau zijn goede handvaten, evenals het tijdig jaarlijks overleg met de politie.

Overleg met betrokken partijen is met name bij oud- / nieuwvieringen van groot belang. Het gekozen beleid en het geven van een financiële ondersteuning bij openstelling van een gebouw zien wij graag gehandhaafd.

Ferwerderadiel bereikbaar

Bereikbaarheid zorgt voor bedrijvigheid. Het waarheidsgehalte van deze zin is groot. Wij vertrouwen erop dat het college hierop volledig blijft inzetten. Onze eigen infrastructuur is redelijk op orde. Voor de klinkerbestrating in verschillende dorpen is een inhaalslag op zijn plaats.

Wij pleiten in het komende jaar voor een grondige aanpak en stellen voor het grootste deel van het budget hiervoor uit te trekken. Verhouding asfalt / klinkers 1/3 2/3 lijkt ons redelijk.

De gemeentelijke samenwerking betreffende onderhoud wegen hebben wij schriftelijk aan de orde gesteld. Voor opmerkingen betreffende het GVVP wachten wij de eindevaluatie af. Ons streven daarbij is om binnen het beschikbare budget te blijven.

Een verzorgde aanblik van straten en groen heeft op velen een positieve uitstraling. Wij ervaren dit zelf ook. Wij bepleiten het op peil houden hiervan. Onkruidbestrijding blijft noodzakelijk en het op "oude voet verder gaan" heeft onze instemming.

Ferwerderadiel leefbaar

Het op peil houden van het verzorgingsniveau in onze gemeente is hiervoor van groot belang. Naast wonen en werken is dit een wezenlijk element. Initiatieven die tot verbetering leiden kunnen rekenen op onze steun. De bibliobus is in dezen een zorgenkind. Wij hadden dit graag in de aanbiedingsbrief terug gezien. Wij hopen dat naar aanleiding van onze vraag hiervoor de nodige aandacht komt.

Geïntensiveerd overleg met landbouw, industrie en middenstand dat tot verbetering leidt, geniet volledig onze steun.

Onderwijs in Ferwerderadiel

De school is bij uitstek een plaats waar overdracht van waarden en normen plaatsvindt. Goede huisvesting is hierbij een vereiste. Vele plannen liggen op stapel. Het CDA wil hiermee op een constructieve en positieve manier aan de slag.

Wij vinden het van belang dat wanneer het nodig is, het achterstandenbeleid meer vorm en financiële ruimte krijgt.

"De brede school", een school waarin bij het begeleiden van kinderen en eventueel ook ouders, meerdere maatschappelijke organisaties samen werken, is wellicht een optie.

Ferwerderadiel, recreatief en sportief

Het ontwikkelen van een Toeristisch Recreatief Ontwikkelings Plan is als wegwijzer in de komende jaren een noodzaak die wij onderschrijven. Een schot voor de boeg. Het bestaande kan beter ontwikkeld worden.

Een folder "Een dag Ferwerderadiel" met bezoeken aan de verschillende bezienswaardigheden, wandelroutes, fietsroutes, openstelling kerkgebouwen, open tuinen, overnachtingsmogelijkheden e.d. bieden genoeg uitdaging. Het bekend maken hiervan en het verspreiden zal in het geheel moeten worden meegenomen. Wellicht biedt samenwerking met omliggende gemeenten een nog grotere uitdaging.

De plaats van de Stichting Recreatie en Toerisme hierin passeert in onze vraagstelling de revue.

Sportief gezien liggen er vele uitdagingen. Wij vinden het een goede zaak dat het gehele sportgebeuren, met name het accommodatiebeleid, wordt geïnventariseerd en dat hierna een plan van aanpak wordt gemaakt om een langere termijnplanning mogelijk te maken.

De sporthal krijgt met name in het multifunctionele aspect de aandacht in onze vraagstelling.

De mogelijkheden om tot een eventuele overkapping van het zwembad te komen, worden onderzocht. Nu het technisch mogelijk blijkt willen wij, voordat wij verdergaan met eventuele subsidies en bijdragen, "een pas op de plaats". Op basis van het nu bekende en nog onbekende willen wij een discussie, alvorens over te gaan tot een eventuele voortgang.

De skeelerbaan lijkt een andere weg te gaan dan wij voor ogen hadden. Overleg met de betreffende ijsclub om hierop hun visie en eventuele mogelijkheden te vernemen, is in onze optiek eerst nodig alvorens wij tot een studie overgaan die b 10.000,00 kost. Het dualisme kan hierin ook een gezicht krijgen.

Ferwerderadiel sociaal

Willen wij als woongemeente voor met name jongeren in trek blijven, dan is kinderopvang noodzakelijk. Wij ondersteunen activiteiten die helpen de noodzakelijke uitbreiding te realiseren. De vraag betreffende de financiën is schriftelijk door ons gesteld.

Het jeugdbeleid en de verdere vervolmaking hiervan kan rekenen op een actieve en betrokken medewerking van onze fractie.

De samenwerking van sociale zaken Ferwerderadiel / Leeuwarderadeel is door ons schriftelijk aan de orde gesteld.

Voor het minimabeleid zijn ondersteunende maatregelen nodig, met name daar waar sprake is van een armoedeval. De betreffende notitie is verzekerd van onze welwillende aandacht.

Ferwerderadiel milieubewust

Een blijvende bijdrage aan duurzame energie in de voorgestelde vorm, kan op onze instemming rekenen.

Het diftarsysteem biedt mogelijkheden maar heeft ook beperkingen en nadelen. Wij hopen te zijner tijd aan een juiste besluitvorming een bijdrage te kunnen leveren.

De riolering buitengebied en het gronddepot zijn schriftelijk aan de orde gesteld, met daarbij een mogelijke oplossing voor het "op afroep" afhalen van grofvuil.

Ruimte en wonen in Ferwerderadiel

Wij zien met belangstelling de gemaakte structuurvisies tegemoet. Datzelfde geldt voor het woningmarktonderzoek. Vooruitlopend op dit onderzoek, willen wij graag huisvestingsmogelijkheden voor met name jongeren, ouderen en gezinnen in eigen sociale omgeving. Sanering en herstructurering bieden hiertoe mogelijkheden.

Verder willen wij voorstellen dat het college bij de provincie gaat pleiten voor een specifieke in plaats van algemene contingentering. De mogelijkheden om "in te breiden" in de kernen en woningbouw bij kleinschalige industrie dienen naar onze mening losgekoppeld te worden van het nu algemeen beschikbare contingent. Wij stellen voor dat lokaties waar ingebreid kan worden in Ferwerderadiel, in kaart worden gebracht en dat dit gegeven als gespreksbasis naar de provincie gaat.

Het streven om bij welstandsbeleid te komen tot een goed leesbare en aan de minimale eisen voldoende notitie, heeft onze volledige steun.

Ferwerderadiel financieel

Het BTW compensatiefonds en de eventuele afschaffing van de OZB zorgen voor onzekerheden en aanpassingen. In de aanbiedingsbrief zien wij dat de voorgestelde tarieven en heffingen ruimschoots naar beneden zijn bijgesteld. Het CDA is blij met het gegeven dat de voorgestelde lastenverzwaring niet bijna 20% wordt, maar rond de 5% blijft.

Bekendmakend Ferwerderadiel

Beleidsvoornemens van het college zijn verwoord in de aanbiedingsbrief. De verschillende politieke partijen geven hierop een reactie. Het CDA wil de aanbeveling doen van dit begrotingsgebeuren een aparte themapagina in het SSN te plaatsen. Onze inwoners kunnen op deze wijze kennis nemen van het beleid voor het komende jaar.

Een beleidsvoornemen dat in regionale kranten de aandacht trok was "lastenverzwaring in Ferwerderadiel 20%". Dit gegeven kan nu weerlegd worden, want het reële gegeven van een stijging van ± 5% haalt vast niet weer de krant.

Verder stellen wij voor een aantal exemplaren van het SSN op druk bezochte plaatsen, zoals dorpshuizen, logementen, café s, supermarkten e.d. neer te leggen. Een groter aantal mensen kan dan, met name in de zomer, kennis maken met het SSN.

Voorzitter,

Wij staan weer voor een jaar waarin vele beslissingen worden genomen en beleidsvoornemens financieel moeten worden ingekaderd. In commissie en raad zal het CDA op constructieve en positieve wijze meedenken en beslissen. Hierbij willen wij de burgerparticipatie als onderdeel van besluitvorming duidelijk meenemen.

Wij hopen samen met college, ambtenaren, politieke partijen, organisaties en inwoners te kunnen blijven werken aan een bedrijvig, leefbaar, zorgzaam en uitnodigend Ferwerderadiel. Wij vragen hierbij om inzicht, gezondheid en kracht van onze Hemelse Vader.

Fractie CDA.