NIBUD Persbericht

5 november 2002

Lage inkomens door euro in de financiële problemen

Ruim 185 duizend huishoudens dreigen in de financiële problemen te komen. Het afgelopen jaar zijn deze huishoudens, die minder dan modaal verdienen, risicovolle schulden aangegaan. Deze situatie is mede veroorzaakt door de invoering van de euro. Dit staat in een rapport van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK), uitgevoerd door het NIBUD. Donderdag 7 november presenteert de NVVK de resultaten op haar jaarlijkse congres.

Niet prijsstijgingen maar geldillusie is de oorzaak Er is door de consument het afgelopen jaar meer uitgegeven aan de broodnodige boodschappen én aan luxe zaken zoals uitgaan. De belangrijkste oorzaak zit echter niet in enorme prijsstijgingen maar is bij de consument zelf te zoeken. Er zijn meer artikelen gekocht of duurdere varianten van een bepaald artikel. Dit lijkt het gevolg van de omslag van guldenprijzen naar euro´s. Zo blijkt het erg moeilijk om in te schatten of een bepaalde prijs in euro´s hoog of laag is voor de betreffende aankoop. Tevens rekent ruim 80% van de consumenten nog om van euro´s naar guldens. En dat gaat gepaard met vergissingen, zo zeggen zij. Pas thuis beseffen ze hoeveel ze werkelijk hebben uitgegeven.

Roodstaan
Ruim 165 duizend huishoudens (met een inkomen onder modaal) geven aan sinds de invoering van de euro minder geld over te houden voor leuke dingen, of hebben hun spaargeld aangesproken. Bij hen leidt dit vooralsnog niet tot problemen. Gevaar dreigt echter wel voor de 150 duizend huishoudens die voor het eerst of steeds vaker rood staan. En zeker ook de 28.000 huishoudens die onbetaalde rekeningen hebben liggen of een lening af hebben gesloten als gevolg van de financiële problemen. De overige huishoudens hebben andere chronische geldproblemen. Dit is een zorgelijke situatie. Juist de lagere inkomens lopen een groter risico verder in de schulden te raken. Zij hebben meestal geen of weinig financiële speelruimte, waardoor zij hun schulden moeilijk kunnen aflossen.

Tijdelijk?
Deze financiële problemen lijken van tijdelijke aard. Als we aan de euro gewend zijn, kunnen we immers weer goed vergelijken en kopen. Uit het onderzoek blijkt echter dat 72% van de consumenten denkt voor het einde van het jaar nog niet vertrouwd te zijn met de euro. In maart was dit nog 58%. Ruim 21% denkt zelfs nooit op de euro over te schakelen. Het lijkt er dus op dat er nog heel wat tijd nodig is voordat iedereen gewend is.

Wat te doen
Volgens de NVVK moeten mensen bewuster worden gemaakt van de waarde van de euro. Het is belangrijk dat zij de euro gaan gebruiken als referentiepunt bij het doen van uitgaven. Om dit te bereiken moet er meer aandacht worden besteed aan preventie door onder andere voorlichting, speciaal voor kwetsbare groepen uit de samenleving. Hierin kan worden voorzien door een gezamenlijke campagne van de NVVK en het NIBUD. Deze campagne zal gericht zijn op bewustwording en verantwoorde besteding van geld.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door het NIBUD, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Na de invoering van de euro heeft het NIBUD op drie tijdstippen naar de mening van de consument gevraagd over bepaalde zaken die met de invoering samenhingen. De derde keer hebben ruim 4400 consumenten gereageerd. Het rapport is voornamelijk gebaseerd op de resultaten van deze laatste enquête. Op verzoek van de NVVK heeft het NIBUD deze gegevens nader geanalyseerd. De centrale vraag bij deze nadere analyses was of de invoering van de euro heeft geleid tot financiële problemen bij huishoudens.

Het volledige rapport NVVK/NIBUDFinanciële problemen door de invoering van de euro kunt u downloaden.