Provincie Noord-Holland

Datum 5-11-2002 16:25:00

Onderwerp Dertien projecten in aanmerking voor Europees geld

Marjan Hoenson-Morselt
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben vandaag een selectie gemaakt uit 40 projecten die zijn aangemeld voor een bijdrage uit het Europese plattelandsontwikkelingsplan (POP) voor 2003 Gedeputeerde Staten adviseren LNV om ruim 2,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor plattelandsprojecten

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben vandaag een selectie gemaakt uit 40 projecten die zijn aangemeld voor een bijdrage uit het Europese plattelandsontwikkelingsplan (POP) voor 2003. Zij zullen de hieronder genoemde projecten met een positief advies indienen bij de minister van LNV. Genoemd ministerie verdeelt de Europese budgetten binnen Nederland.

De volgende projecten worden door het dagelijks bestuur van de provincie aangemeld:
Natuurbrug bij Zanderij-Crailo, de grootste eco-brug in Europa, die bestaande natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug verbindt met die in het Gooi en de Vechtstreek
Project Waterberging Hollands Bloementuin. Hollands Bloementuin is een groot, meerjarig project om nieuwe bollenteeltlocatie te ontwikkelen in de gemeente Anna Paulowna. Bloementeelt moet hier samengaan met recreatie, natuur en een gezond watermilieu. Om dit te bereiken wordt het deelproject Waterberging opgestart om het water in het gebied te houden en minder afhankelijk te zijn van het inlaten of het afvoeren ervan.
Biologische tuinbouw op zware grond, een voorbeeldproject hoe op kleigrond zonder bestrijdingsmiddelen kan worden geteeld. Plattelandsontwikkeling Midgard, een project om de kwaliteit van het landschap te verbeteren bij een instituut in Tuitjenhorn.

Kom Groote Keeten, een project om een deel van dit dorp opnieuw in te richten; Leefbaarheidsplan Broek in Waterland, Leefbaarheidsplan Ilpendam en Leefbaarheidsplan Marken, bedoeld om tot projecten te komen die de leefbaarheid van kleine dorpen versterken.

Project Twisk met recreatieve en toeristische voorzieningen; Waard en Groetkanaal tweede fase en Boezem van de Zijpe/Hoge en Lage Oude Veer (waarbij beide projecten over twee jaar worden uitgesmeerd). Doel is om ecologische verbindingszones aan te leggen, zodat het leefgebied van dieren wordt vergroot.

POP is een Europees fonds, bedoeld om de ontwikkeling van het platteland te stimuleren. Hieronder vallen landbouwprojecten, water- en milieuprojecten, dorpsvernieuwing en activiteiten die het toerisme op het platteland bevorderen. Het totale budget dat uit het POP is toebedeeld aan Noord-Holland bedraagt voor de periode 2003 tot en met 2006 9.500.000. Per jaar kan 2,5 miljoen euro worden uitbetaald.. Door enkele projecten echter meerjarig te maken, zien gedeputeerde staten de mogelijkheid toch 13 projecten te laten honoreren. Het ministerie toetst de aangemelde projecten aan Europese regelgeving alvorens het licht op groen wordt gezet.

Inlichtingen: Peter Hoogervorst, tel. (023) 514 34 28 Inlichtingen voor de pers: Marjan Hoenson of Ellen van der Klei, tel. (023) 514 41 18 of tel. (06) 28 63 94 66