Federatie van Ouderverenigingen

Hoorzitting CDA-fractie

6 november 2002

Hoorzitting CDA-fractie over begroting VWS

Ter voorbereiding op de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer van de zorgnota is de FvO op 29 oktober door de Fractiecommissie VWS van het CDA uitgenodigd voor een hoorzitting. Een delegatie van bestuur en bureau heeft aan de negen vertegenwoordigers van het CDA nogmaals de zorgen overgebracht uit onze schriftelijke reactie op de Miljoenennota.
De delegatie heeft onder andere aandacht gevraagd voor verbetering van de kwaliteit van zorg en de motie Dankers. Er is ook gesproken over de modernisering van de AWBZ en de invoering van de vraaggestuurde bekostiging. Beide ontwikkelingen worden op hoofdlijnen door de FvO onderschreven, maar versterking van de positie van de cliënt is nodig. Met betrekking tot de indicatiestelling is gepleit voor landelijke inhoudelijke protocollering waardoor de rechtszekerheid van mensen met een handicap kan worden gewaarborgd.
In antwoord op vragen van de leden van de commissie is gesproken over de SPD-nieuwe stijl, de toenemende vergrijzing van mensen met een verstandelijke handicap en de toegang tot het reguliere onderwijs. De FvO ontving complimenten voor de heldere brieven in reactie op de miljoenennota en in het kader van de modernisering van de AWBZ aan de Tweede Kamer.
De leden van de CDA-fractie herkenden de beschreven punten en nemen deze mee in de discussies in de Tweede Kamer.