Federatie van Ouderverenigingen

Rapport Anticonceptie

6 november 2002

Rapport Anticonceptie voor mensen met een verstandelijke handicap

Begin 1999 vroeg de Minister van VWS aan de Gezondheidsraad om een samenhangend overzicht van de medische, ethische en gezondheidsrechtelijke overwegingen die relevant zijn voor de besluitvorming inzake anticonceptie voor mensen met een verstandelijke handicap. De betrokken beroepsgroepen hadden behoefte aan meer houvast.
In de kring van de ouderverenigingen bestond een positieve houding ten opzichte van een zorgvuldig gevoerde discussie over anticonceptie voor mensen met een verstandelijke handicap.

Het rapport anticonceptie voor mensen met een verstandelijke handicap is op woensdag 23 oktober aangeboden aan de minister van VWS. Ook heeft de Gezondheidsraad een brochure ontwikkeld over Vrijen en kinderen krijgen om de inhoud van het advies toegankelijk te maken voor mensen met een verstandelijke handicap.
Het rapport is genuanceerd opgesteld met veel oog voor burgerschap van mensen met een verstandelijke handicap met dezelfde rechten en plichten als ieder ander. Uitgangspunten zijn:

Seksualiteit van mensen met een verstandelijke handicap is niet anders dan die van andere mensen.

Ouderschap behoort tot de mogelijkheden.

Preventie van onverantwoord ouderschap zou meer aandacht moeten krijgen.

Meer informatie over de inhoud van dit rapport kunt u vinden op www.gr.nl
Ook kunt u hier de brochure Vrijen en kinderen krijgen downloaden. Exemplaren van deze brochures zijn ook naar de ouderverenigingen gestuurd.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nicole Houdijk n.houdijk@fvo.nl of tel. (030) 236 37 67.