Gemeente Bergen op Zoom


Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan mevrouw A.S. Mens

Vandaag. donderdag 7 november heeft burgemeester P.A.C.M. van der Velden in het Veerhuis, Veerkensweg 21 te Oud-Gastel een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan mevrouw A.S. Mens bij gelegenheid van de Speldjesregen van de postactieven van de O.C.N.V. (Onderwijsbond van het C.N.V.). Mevrouw A.S. Mens is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Verdiensten van mevrouw A.S. Mens

Scouting
In 1945 heef mevrouw A. Mens in Halsteren de gidsengroep Jeanne D'Arc opgericht (Scouting). Deze groep bestaat vandaag de dag nog steeds in Halsteren.

Na ongeveer 4 jaar (ca. 1949) ging mevrouw Mens in Bergen op Zoom gidsenwerk doen in de parochie OLV van Lourdes. Ze had vele groepen onder haar hoede en gaf ook nog leiding aan de toekomstige leidsters. Daarnaast was zij ook districtsleidster en gaf cursussen en trainingen aan toekomstige leidsters uit het district en zelfs uit het diocees.

Dit scoutingwerk heeft mevrouw 25 jaar verricht. De kroon op haar gidsenwerk was wel het internationale kamp met haar gidsengroep naar Adelboden in Zwitserland. Hier kwamen veel groepen samen uit verschillende landen. Het was een hele onderneming in de jaren zeventig. Mede dankzij haar enthousiasme, doorzettingsvermogen en haar kennis van zaken was dit een fantastische belevenis voor haar. Veel oud-gidsen die zij ontmoet praten hier nog steeds over. En wanneer mevrouw Mens dan hoort dat de kinderen van haar oud-gidsen nu ook weer bij de scouting zijn, dan is zij daar zeer verheugd over.

I.V.N.
Sinds 1987 is mevrouw A. Mens actief lid van het I.V.N., een landelijke natuurvereniging. Het begon met het begeleiden van schoolgroepen (basisschoolleerlingen) en het samenstellen en uitvoeren van educatieve programma's op het gebied van natuur en milieu. Om haar kennis te verdiepen volgde mevrouw Mens een groencursus. De bewondering en belangstelling voor de natuur kreeg haar volledig in de ban. Ze volgde in 1996 een docentencursus en hield zich voornamelijk bezig met het geven van cursussen aan volwassenen met het doel deze mensen meer liefde en kennis van de natuur bij te brengen. Zij was toen officieel Natuurgids van het I.V.N.

Eens per maand trekt mevrouw Mens met een stel jeugdigen de natuur in. Dit doet ze samen met een stel van haar jeugdige "Leidsters" die vooral op didactisch gebied heel veel van haar leren.

Geheugentraining
Mevrouw A. Mens geeft gedurende enkele jaren geheugentrainingen in zorgcentrum Huize St. Catharina in Bergen op Zoom. Zij verzorgt deze trainingen wekelijks. Gezien de hoge leeftijd van mevrouw Mens is dit een zeer bijzondere activiteit.

Onderwijs
Na het behalen van haar NA-akte in 1956 werd mevrouw A. Mens benoemd als lerares Naaldvakken aan de huishoudschool te Halsteren en snel daarna aan de Gertrudisschool te Bergen op Zoom. Omdat ze niet tevreden was met het zijn van NA-docent volgde mevrouw Mens de studie Pedagogiek / Psychologie Mo B in Tilburg in haar vrije tijd. Na het afronden van deze opleidingen gaf zij geen les meer in Naaldvakken, maar kreeg zij haar bevoegdheid als lerares opvoedkunde / psychologie bij het Middelbaar Beroepsonderwijs M.D.G.O. op de toenmalige Gertrudisschool in Bergen op Zoom. Mevrouw Mens was ook stagebegeleidster van de leerlingen die op stage gingen.

Mevrouw Mens was een trouw lid van Bernardus, de Onderwijsbond voor leraren in het Voortgezet Onderwijs. Ze werd ook al gauw (ca. 1960) gekozen tot secretaris van deze bond. Toen deze bond gefuseerd werd met het basisonderwijs werd de nieuwe naam "Katholieke Onderwijs Vereniging".
Bij het K.O.V. was mevrouw A. mens zowel plaatselijk als landelijk zeer actief. Hierbij moet gedacht worden aan het geven van cursussen voor bondsleden en het verzorgen van ledenwerfacties.

Onderwijsbond CNV
Na haar pensionering in 1987 ging haar interesse uit naar de Post-Actieven. Samen met andere leden zette zij zich in om tot de oprichting te komen van de Sector Post Actieven. Tot op heden is zij daar nog steeds zeer actief als secretaris. De naam K.O.V. is onlangs veranderd in O.C.N.V. (onderwijsbond van het CNV). De Postactieven van de OCNV hebben 275 leden. De reiskosten voor OCNV activiteiten worden betaald, verder zijn er geen vergoedingen.

Mevrouw A. Mens is dagelijks actief voor bovengenoemde verenigingen. Alle genoemde functies verricht mevrouw Mens belangeloos. Ondanks haar hoge leeftijd heeft zij een niet aflatende inzet voor het OCNV, IVN en haar medemens. Dit gedurende tientallen uren per week.