Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 5 november 2002

B&W-Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos
Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek

College stemt in met verbouw en uitbreiding supermarkt Hoogzandveld (2002/9830) Het college heeft besloten om vrijstelling van het bestemmingsplan en een bouwvergunning te verlenen voor het verbouwen en uitbreiden van de supermarkt op winkelcentrum Hoogzandveld 2. Door middel van het bouwplan worden twee supermarkten samengevoegd en het geheel met ± 400 m² uitgebreid. De uitbreiding valt op een deel van de huidige parkeerplaats. Voor het vervangen van de 19 parkeerplaatsen, die hierdoor vervallen, is een parkeerplan gemaakt. Mede naar aanleiding van zienswijzen tegen dit parkeerplan, is het plan aangepast en worden de vervangende parkeerplaatsen geheel geconcentreerd op de hoek van de Lupinestraat/Ratelaar. Dit plan is op een informatieavond aan de belanghebbenden gepresenteerd. Met het bouwplan mag pas worden aangevangen als de vervangende parkeerplaatsen gereed zijn voor gebruik.

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/10364) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College start correctieve herziening bestemmingsplan Het Klooster (2002/9906) Het college heeft kennisgenomen van het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten (GS) van 14 oktober 2002 betreffende bestemmingsplan bedrijvenpark Het Klooster 2002. GS hebben het plan voor het overgrote deel goedgekeurd. Het noordelijk plandeel (havengebied) behoeft alleen nader onderzoek en onderbouwing en de plaatsing van de windmolens moet nadrukkelijker worden geregeld in het bestemmingsplan. Het college heeft besloten een plan van aanpak op te stellen betreffende het havengebied. Daarnaast wordt de procedure gestart voor een correctieve herziening van het bestemmingsplan voor de windmolens.

Straatnamen voor Blokhoeve (2002/10365)
In verband met de start ven de realisatie van Blokhoeve is het noodzakelijk om de in het gebied geplande straten, wegen en fietspaden te voorzien van straatnamen. Het college heeft de straatnaamgeving vastgesteld, waarbij de namen zijn voorzien van het achtervoegsel "hoeve".

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Incidentele subsidie voor Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen (2002/8504) De Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen heeft een incidentele subsidie van ¤ 134,00 aangevraagd voor een lezing over bijbelse gevelstenen. De aanvraag voldoet aan de doelstelling van de Stelpost E.E.O, de activiteit heeft een eenmalig karakter en levert een bijdrage aan het culturele en maatschappelijke leven van Nieuwegein. De aanvraag is daarom door het college gehonoreerd.

Antwoord op art. 42 brief over tarieven rijbewijs voor ouderen (2002/9337) De Nieuwegeinse VSP-fractie verzoekt het college de gemeentelijke legestarieven voor aanvraag van een rijbewijs met de helft te verminderen voor oudere inwoners van Nieuwegein. In een brief aan de fractie licht het college toe op basis van welke overwegingen zij meent niet aan dit verzoek te moeten voldoen.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

College beantwoordt vragen CDA over voornemen gemeente Utrecht om met voorrang woningen toe te wijzen aan onderwijzers (2002/9293) De fractie van het CDA heeft vragen gesteld over het voornemen van de gemeente Utrecht om onderwijzers in die gemeente met voorrang een woning tot te wijzen; de fractie stelt voor dit ook in Nieuwegein te doen. Het college antwoordt dat de gemeente Utrecht oneigenlijk gebruik maakt van de regionale Huisvestingsverordening en dat zij de door Utrecht gehanteerde regeling niet in Nieuwegein wil toepassen. Daarnaast heeft het college inmiddels deze kwestie binnen het Bestuur Regio Utrecht op de agenda laten zetten

Registreren woningzoekenden en toewijzing woningen blijft taak gemeente (2002/10089) Enige tijd geleden heeft de Gemeenteraad besloten tot de bezuinigingsoperatie RUIMTE MAKEN. Een van de voornemens was het uitbesteden van de taak woonruimteverdeling (registreren woningzoekenden en toewijzing woningen). De afgelopen 2 jaar is daarvoor onderzoek verricht en heeft overleg met de corporaties plaatsgevonden. Op basis daarvan heeft het college besloten dat de noodzakelijke kostenbesparing het best behaald kan worden uit bezuinigen door middel van natuurlijk verloop binnen de afdeling en niet door de uitbesteding van de taak. De taak woonruimteverdeling blijft hiermee bij de gemeente.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

College wil Connexxion N.V. milieuvergunning verlenen (2002/5328) Het college heeft besloten een milieuvergunning te verlenen voor Connexxion N. V. ten behoeve van Connexxion Techno Service Nederland. In de vergunning staan voorschriften vermeld die het milieu beschermen. De vergunning ligt vanaf 7 november tot 18 december 2002 ter inzage in de Stadswinkel. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van donderdag 7 november 2002. Hierin staat vermeld hoe belanghebbenden in beroep kunnen gaan tegen de vergunning. De milieuvergunning is nodig omdat de bestaande bus- en tramremise is uitgebreid met een ruimte waar de oppervlakte van motorvoertuigen en trams kunnen worden behandeld. Hieronder moet worden verstaan de voorbereidingswerkzaamheden van spuiten, zoals uitdeuken, schuren en slijpen tot een spuitklaar oppervlak en het drogen van gespoten onderdelen.

Een loket bij gemeente voor vuurwerkverkopers (2002/10359) Het college heeft kennis genomen van het nieuwe in werking getreden Vuurwerkbesluit en de gevolgen daarvan voor de Nieuwegeinse vuurwerkverkopers. Willen de ondernemers gedurende de laatste drie werkdagen van het jaar vuurwerk blijven verkopen, dan moeten de meeste verkopers grote veranderingen in hun bedrijf laten aanbrengen in de vorm van automatische sprinkler- en brandmeldingsinstallaties. Het college geeft verder het (plaatsvervangend) hoofd van de afdeling Milieu de bevoegdheid een vergunning te verlenen of te weigeren voor de verkoop en/of opslag van vuurwerk. Daarmee hebben de vuurwerkverkopers slechts één loket bij de gemeente waar ze met al hun vragen terechtkunnen. Deze maand bezoekt personeel van de afdeling Milieu en de gemeentelijke brandweer alle vuurwerkverkoopadressen. Tijdens dit bezoek wordt nagegaan of de bewaarplaatsen aan de wettelijk voorgeschreven eisen voldoen.

College geeft startsein voor onderzoek naar leefbaarheid en veiligheid (2002/10366) De gemeente Nieuwegein gaat in november onder 4500 Nieuwegeiners een schriftelijk onderzoek houden naar leefbaarheid en veiligheid. Bewoners kunnen in dit onderzoek onder meer hun mening kwijt over wijkvoorzieningen, problemen in de wijk (zoals overlast of verloedering) en gevoelens van (on)veiligheid. De resultaten zullen in het voorjaar van 2003 bekend worden gemaakt. Met de resultaten van het onderzoek gaat de gemeente aan de slag om de leefbaarheid en veiligheid in de wijken te vergroten. Nieuwegein voert het onderzoek in samenwerking met de gemeenten Vianen, Houten en Lopik uit. Zo wordt het mogelijk om de resultaten van het onderzoek te vergelijken met omliggende gemeenten. Het college heeft ingestemd met de opzet van, en vraagstelling in het onderzoek. Zie ook het apart verschenen nieuwsbericht hierover.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College akkoord met reorganisatie Bestuursdienst (2002/10363) De Bestuursdienst (één van de vier sectoren van de gemeentelijke organisatie) ondergaat een reorganisatie. De Bestuursdienst zal daarbij worden omgevormd tot een nieuwe sector Bestuur en Dienstverlening en een concernstaf. Het college heeft ingestemd met het voorstel waarin dit wordt uitgewerkt.

College neemt kennis van najaarsnota (2002/10410)
In december doet het college in de Najaarsnota verslag aan de raad over het in 2002 gevoerde beleid. In de Najaarsnota geven B & W aan wat van hun voornemens voor 2002 terecht is gekomen en welke inspanningen zijn verricht om deze voornemens te realiseren. Er wordt onder meer nader ingegaan op een aantal zaken die van belang zijn bij de uitvoering van de gemeentelijke taken zoals de financiën, de inzet van het gemeentepersoneel, automatisering enzovoort. In de Najaarsnota wordt ook vooruit geblikt op het verwachte jaarresultaat voor 2002. Uitgaande van de situatie per 1 september, wordt voor 2002 een voordelig resultaat verwacht van 1,32 miljoen euro.

College neemt kennis van resultaten van behandeling begroting in commissies (2002/...) Het college neemt kennis van de vragen die in de vergaderingen van de raadscommissies zijn gesteld met betrekking tot de begroting 2003. De antwoorden op de vragen worden verwerkt in de verslagen van de commissievergaderingen.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de (beoogd) raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

Invoerdatum 7-11-2002