Gemeente Oosterhout

Toewijzing monumentenstatus Oosterhoutse panden

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft de gemeenteraad gevraagd om advies inzake de voorgenomen aanwijzing van een vijftal panden/complexen tot beschermd monument. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om in vier van de vijf gevallen positief te adviseren. Voor een pand is een nader onderzoek gewenst in verband met een recente verbouwing.

Het advies van de gemeenteraad is op grond van de Monumentenwet vereist. Het kan pas worden uitgebracht nadat eigenaren van de betrokken panden/complexen in de gelegenheid zijn gesteld te reageren op het voornemen. Vier van de vijf eigenaren zijn op de uitnodiging voor een hoorzitting ingegaan. Vervolgens is de gemeentelijke monumentencommissie om advies gevraagd.

B. en w. stellen de raad op grond van de resultaten van de hoorzitting en het advies van de monumentencommissie voor om voor de volgende vier panden/complexen een positief advies uit te brengen:
* Achterstraat 1 (Vlaamse schuur);

* Baarschotsestraat 77 (boerderij);

* Steenovensebaan 26 (boerderij c.a.);

* Heikant 86 (boerderij c.a.).

Tijdens de hoorzitting bleek dat het vijfde pand (Houtse Heuvel 43) van binnen ingrijpend verbouwd wordt. Om die reden vraagt de gemeentelijke monumentencommissie zich af of het pand nog voldoende monumentale kwaliteiten bezit om op de lijst van rijksmonumenten te rechtvaardigen. B. en w. adviseren dan ook dit pand opnieuw in ogenschouw te doen nemen.

Oosterhout, 30 oktober 2002