Gemeente Oosterhout

Exploitatiesubsidie Pannehoef niet stopgezet

Burgemeester en wethouders hebben besloten om de voorgenomen bezuiniging op de exploitatie van De Pannehoef niet uit te voeren. In het kader van de bezuinigingsoperatie Basis in Balans heeft het college destijds besloten, dat sommige bezuinigingsbesluiten kunnen worden heroverwogen, indien het voortbestaan van een instantie wordt bedreigd. Nu dit ten aanzien van buurthuis de Pannehoef het geval blijkt te zijn, geeft het college aan dat niet tot sluiting mag worden overgegaan. Dit in verband met de grote betekenis die het buurthuis heeft voor de buurt. Concreet betekent dit, dat de exploitatiesubsidie in 2003 niet wordt beëindigd. Hoe er na 2003 in financiële en beleidsmatige zin moet worden omgegaan met buurthuis De Pannehoef, zal onderdeel uitmaken van een integrale nota over buurthuizenbeleid.

In het kader van de ombuigingsoperatie Basis in Balans heeft de gemeenteraad besloten om met ingang van 1 januari 2003 buurthuis De Pannehoef een taakstellende bezuiniging van 22.689,- op te leggen. Tegen dat besluit heeft het bestuur van de Stichting Pannehoef bezwaar gemaakt. Daarop werd afgesproken dat de stichting uiterlijk in september 2000 zouden worden geïnformeerd over het definitieve besluit. Dat definitieve besluit is echter uitgesteld, omdat een relatie werd gelegd met het uit te voeren onderzoek naar de positie van de buurt- en dorpshuizen in Oosterhout. Omdat de bezuiniging is voorzien voor 2003, kan besluitvorming echter niet langer uitgesteld worden.

B. en w. zijn tot de conclusie gekomen dat het voorgestelde ombuigingsbesluit niet haalbaar is. Al tijdens de takendiscussie in 1995 is een bezuiniging van 65.000 gulden toegepast. Uit onderzoek bleek dit het maximaal haalbare bedrag te zijn (gestreefd was naar een bezuiniging van 1,5 ton). De mogelijkheden om opnieuw te bezuinigen zijn dan ook nagenoeg nihil; sluiting dreigt als het voornemen wordt doorgezet.

Oosterhout, 30 oktober 2002