Gemeente Oosterhout

Deel wandelpad op de kanaaldijk op Markkant moet aan openbaarheid worden onttrokken

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om een deel van het wandelpad op de kanaaldijk op Markkant aan de openbaarheid te onttrekken. Dit is nodig om de westpunt van het eiland in te kunnen richten als natuurterrein.

Oorspronkelijk was het de bedoeling de gehele westpunt van het eiland voor publiek af te sluiten. Op aandringen van diverse milieuverenigingen heeft de gemeente het oorspronkelijke inrichtingsplan heroverwogen. Daarbij is ook advies gevraagd aan een extern deskundige. Gebleken is dat volledige afsluiting uit ecologisch oogpunt niet wenselijk is. Een deel van de natuurwaarden profiteert namelijk van betreding van het gebied. Andere natuurwaarden op de westpunt zullen daarentegen worden bevorderd als betreding, en de daarmee samenhangende verstoring, wordt opgeheven.

Een deel van de kanaaldijk moet volgens het advies worden afgesloten voor betreding. Over de dijk wordt reeds geruime tijd gewandeld, waardoor een wandelpad is ontstaan. Hoewel het pad nooit als zodanig is aangelegd, hebben b. en w. ervoor gekozen om het wandelpad als openbaar pad te beschouwen en voor de afsluiting ervan de officiële procedure te volgen. Argumenten voor deze keuze zijn het feit dat het pad reeds lange tijd bestaat en daardoor min of meer als officieel wandelpad is te beschouwen en via de procedure betrokkenen de mogelijkheid wordt geboden inspraak uit te oefenen.

Het voornemen tot afsluiting is gepubliceerd en heeft tot 3 oktober jl. ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn geen zienswijzen ingebracht. Het college stelt de gemeenteraad nu dan ook voor om over te gaan tot afsluiting
door plaatsing van een hekwerk van het betrokken deel van de Kanaaldijk.

Oosterhout, 30 oktober 2002