Ingezonden persbericht

Zoetermeer, 7 november 2002

Aan de politieke redactie

Transportbedrijven: plan Christenunie voor rijverbod op zondag onzinnig

Transport en Logistiek Nederland vindt het voorstel van de Christenunie om op zondag een rijverbod in te stellen voor vrachtauto's ondoordacht en onzinnig. De partij deed dit voorstel gisteren tijdens de begrotingsbehandeling van Verkeer en Waterstaat in de Tweede Kamer. Vanmiddag wordt de behandeling voortgezet. Rijverboden zijn omstreden in Europa. Op 2 juli heeft het Europees Parlement besloten om een verdere uitbreiding van rijverboden aan banden te leggen.

Weliswaar wordt voor individuele landen de mogelijkheid opengehouden nieuwe rijverboden af te kondigen, maar alleen in bepaalde omstandigheden en onder strenge voorwaarden. Daar is in Nederland volstrekt geen sprake van. Het voorstel van de Christenunie gaat volledig voorbij aan de huidige praktijk in Nederland.

Op zondag hebben de meeste vrachtautochauffeurs - net als anderen - vrij. Er wordt op zondag doorgaans niet bevoorraad, de meeste winkels zijn dicht, en de zondagsrust is dan ook niet in het geding. Slechts een klein deel van de chauffeurs, namelijk internationale chauffeurs, begint zondagavond te werken en vertrekt dan naar het buitenland.

Transport en Logistiek Nederland ageert al jaren tegen de wildgroei van rijverboden in Europa. Rijverboden zijn in strijd met het principe van een vrij verkeer van goederen in Europa. Te pas en te onpas hebben landen met oneigenlijke argumenten nieuwe rijverboden ingevoerd. Dit zijn zeer ongewenste belemmeringen van een goed functionerende interne markt. Algemeen Voorzitter Mich van der Harst: "Nederland is een van de weinige landen zonder rijverboden. Laten we dat wel zo houden!"

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling PRV, Clarisse Buma, 079-3636115