FNV

Vakcentrale tijdelijk in bestuur Bondgenoten
Vier bestuurders van de vakcentrale gaan tijdelijk het bestuur vormen van FNV Bondgenoten. De bondsraad (parlement) van de grootste bond deed gisteren een beroep op FNV-voorzitter Lodewijk de Waal om de leiding op zich te nemen na aftreden van het bondsbestuur. FNV Bondgenoten wordt de komende drie weken geleid door een tussentijds bestuur. Dit bestaat uit Lodewijk de Waal, Agnes Jongerius, Kitty Roozemond en Aad Regeer, allen tevens bestuurslid van de vakcentrale.

Voor de dagelijkse leiding tot aan het congres van 28 november wordt een interim-directie verantwoordelijk. Die bestaat uit de huidige twee directeuren van Bondgenoten, André Steijaert en Hans de Keyzer, aangevuld met drie leden van de bond die zijn aangewezen door de bondsraad. Het gaat om Gerrit Heikoop, Jochem Atema en Johan Huver.

Voorzitter van deze tijdelijke directie wordt oud-FNV-bestuurder Henk Muller. Muller was van 1977 tot hij vorig jaar met de vut ging lid van het federatiebestuur van de FNV.

De FNV heeft de ontwikkeling bij FNV Bondgenoten de afgelopen maanden met grote zorg gevolgd. Daarbij ging ze er altijd vanuit dat het om een interne kwestie gaat.

Op verzoek van de bondsraad biedt de vakcentrale nu tijdelijk een helpende hand. Dit houdt ook in dat slagvaardig wordt begonnen met de reorganisatie die hard nodig is om de financiën weer op orde te brengen.

Beslissingen over eventueel betrekken van een gezamenlijk vakbondskantoor in Woerden worden in ieder geval uitgesteld tot na 28 november.

7 november 2002