Korps: Groningen, plaats: Groningen 7-11-2002
Stadjer bekent 18 inbraken na vondst DNA-materiaal Donderdag 7 november 2002

Met de aanhouding van een 33-jarige bewoner van Groningen heeft de politie tenminste 18 bedrijfsinbraken opgelost die zijn gepleegd tussen januari en juli van dit jaar. De man, die verdacht wordt van meer van soortgelijke inbraken, heeft genoemde inbraken bekend. Bij deze inbraken werd voor het merendeel DNA-sporen aangetroffen. Deze sporen werden in eerste instantie opgeslagen in Rijswijk en nadat de verdachte op 17 juli jl. op heterdaad werd aangehouden bij een inbraak, vergeleken met zijn DNA-profiel. Bij vergelijking in het laboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk kwamen de sporen overeen met het profiel van deze verdachte.

De inbraken werden gepleegd in winkels en bedrijven in de binnenstad van Groningen en vlak daarom heen. Het ging onder meer om panden aan de Oude Ebbingestraat (6 x), Oude Boteringestraat (2 x), Westerkade 2x, , Zwanestraat, Korreweg, Oosterstraat en Oostersingel. Zijn methode was vrij simpel. Hij vernielde in de regel een etalageruit met een steen of ander zwaar voorwerp, waarna hij binnen snel zijn slag sloeg en vervolgens weer verdween. De buit bestond voornamelijk uit geld, sieraden en waardecheques. De schade bij de inbraken was door de vernielingen vaak onevenredig groot. De man is een bekende bedrijfsinbreker. Hij gebruikt de opbrengsten voornamelijk voor zijn levensonderhoud. De verdachte zit momenteel in bewaring.

De technische recherche van Regiopolitie Groningen verzamelt sinds eind 2001 bij zoveel mogelijk woning en bedrijfsinbraken DNA-sporen die voor het maken van een DNA-profiel worden verzonden naar het NFI. Daar wordt het profiel opgeslagen in een DATA-bank na te zijn vergeleken met reeds bestaande databankgegevens. Hierdoor is het mogelijk om vast te stellen dat bij meerdere inbraken hetzelfde DNA-profiel is aangetroffen, of dat het profiel overeenkomt met dat van een profiel van een bepaalde persoon. In dit geval matchte het merendeel van de zaken met het DNA-profiel van de 33-jarige Stadjer. Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)