Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 05/11/2002


---

Computerspel Tetris bestaat nu echt, in microformaat

Drie pas afgestudeerde natuurkundigen van de VU hebben het computerspel Tetris een real life verschijningsvorm gegeven. Bij Tetris zie je op het computerscherm blokjes naar beneden komen die je, voordat ze beneden zijn, zo moet sturen dat ze als puzzelstukjes tussen eerder gevallen blokjes passen. De nieuwe versie van Joost van Mameren, Bram van den Broek en Theodoor Pielage werkt net zo, maar dan bestaan de blokjes die je op het beeldscherm aanstuurt echt. En ze zijn heel klein: 1 micrometer (een duizendste millimeter).
---


---

De blokjes van het nieuwe Tetris bestaan uit glazen kraaltjes in een waterdruppel op een objectglaasje onder een microscoop. Een laserbundel tilt 42 van die kraaltjes op en houdt ze in een vlak vast. De microscoop focust op dat vlak, een camera registreert het beeld en dat zie je vervolgens op je beeldscherm. De natuurkundigen herschreven de software die de laserbundel aanstuurt in het vasthouden en verschuiven van de kraaltjes, zodat uit de voorraad van 42 kraaltjes steeds keurige Tetris-blokjes schuiven die vervolgens stap voor stap naar beneden zakken zoals we van Tetris gewend zijn. Achter de computer kun je de laserstraal aansturen zodat je de blokjes kunt kantelen en opschuiven voordat ze op de stapel landen. Een volle rij gaat weer terug naar de voorraad; je bent af als die voorraad op is. Een fascinerend idee is dat er maar één laserstraal is, die razendsnel elk van de 42 kraaltjes beurtelings vastpakt zodat ze blijven waar ze zijn of in de juiste richting bewegen.

(ZIE OMMEZIJDE)

De ´onderzoekers´ haasten zich te zeggen dat ze het nieuwe Tetris in hun vrije tijd hebben uitgedokterd. De opstelling van een laserbundel die microkraaltjes vasthoudt is bij hun vakgroep (Fysica van Complexe Systemen van de Faculteit der Exacte Wetenschappen, divisie Natuurkunde en Sterrenkunde) een veelgebruikt hulpmiddel. (Bio-)fysici kunnen met de opstelling onderzoek doen op het niveau van één molecuul. Bijvoorbeeld hoeveel kracht een molecuulmotor uitoefent op een actinevezel in een spiercel. Tussen twee kraaltjes zit zo´n vezel geplakt, een molecuulmotor trekt eraan en de laserstraal registreert hoeveel kracht het molecuul uitoefent.

Je kunt ´real life Tetris´ niet thuis spelen, want je hebt er een prijzige laseropstelling met microscoop en camera voor nodig. Het filmpje dat de natuurkundigen hebben gemaakt, is misschien wel een leuke screensaver. Het staat op www.nat.vu.nl/~cosy. Het Guiness Book of Records heeft het nieuwe Tetris in behandeling als kleinste vorm van Tetris ooit gemaakt.



Vrije Universiteit Amsterdam