LA RED

PERSBERICHT

VARA-programma Kassa blundert over prijzen groene energie

Amsterdam, 7-11-2002
Geachte redactie,

In het consumentenprogramma Kassa van afgelopen zaterdag 2 november 2002 werd volledig foute informatie gegeven over welke energieleverancier de laagste prijs voor groene energie hanteert.

Kassa wees erop dat consumenten heel gemakkelijk via internet de prijzen van de verschillende leveranciers van groene energie kunnen vergelijken. Kassa verwees naar de internetsite www.greenprices.nl. Zich baserend op deze site concludeert Kassa: Op dit moment komt Energiebedrijf.com steevast als goedkoopste uit de bus.

Dit is helaas onjuist. Een voorbeeld: greenprices.nl geeft aan dat de jaarlijkse totale kosten voor het gebruik van groene energie (leveringskosten + transportkosten + BTW) bij leverancier Energiebedrijf.com 493,20 euro bedragen (bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh in het postcodegebied Amsterdam).
Op de eigen website van Energiebedrijf.com wordt een jaarbedrag van 435,54 euro (incl. BTW) voor alléén leveringskosten genoemd. Om tot een totaal jaarbedrag te komen, moeten daar de transportkosten (incl. meterhuur) van 175,20 euro bij worden opgeteld. Dit resulteert in een bedrag van 610,74 euro (incl. BTW).
Conclusie: de prijs bij Energiebedrijf.com ligt aanmerkelijk hoger dan greenprices.nl suggereert. Oorzaak: er zit een fout in de berekeningswijze die men op deze site hanteert.

Dit betekent overigens niet dat internet geen geschikt medium is om groene-energieprijzen te vergelijken. www.groene-energieprijzen.nl bijvoorbeeld publiceert het leveringstarief van alle leveranciers van groene energie. Daaruit blijkt dat in bovengenoemd postcodegebied maar liefst negen leveranciers een lager leveringstarief hanteren dan Energiebedrijf.com. Dit zijn: Evolta Energie, 4Equality, Caplare, Greenchoice, Nutsbedrijven Maastricht, ONS Energie, Shell Stroom en United Consumers.

La Red, de initiatiefnemer van www.groene-energieprijzen.nl, nodigt het programma Kassa van harte uit om kennis te nemen van bovengenoemde feiten en in een komende uitzending nogmaals aandacht aan het onderwerp te besteden.

Mocht u als ontvanger van dit persbericht vragen hebben, dan ben ik uiteraard graag bereid deze te beantwoorden. Mijn telefoonnummer is
020 685 32 45.

Vriendelijke groet,

Chris de Boer,
namens La Red de internetwegwijzer voor energie

La Red exploiteert de websites www.groene-energieprijzen.nl en www.vrije-energiemarkt.nl.


07 nov 02 15:19