Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Utrecht, 7 november 2002

Plannen WAO desastreus voor mensen met handicap of chronische ziekte

Jaarlijks komen zo'n 40.000 arbeidsongeschikten niet meer in de WAO terecht als zij hun baan kwijt raken. Zij krijgen dan slechtere uitkeringen, zoals de WW of een Bijstandsuitkering. Dit gebeurt als de plannen van het demissionaire kabinet Balkenende doorgaan. Over deze problematiek maakte de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) de brochure 'WAO onmisbaar'. Deze wordt gepresenteerd tijdens de opening van de Week van de Chronisch zieken in het Kurhaus in Scheveningen.

De brochure 'WAO onmisbaar; een reactie op de afbraakplannen', is mede gebaseerd op het TNO Rapport 'De gevolgen van recente WAO-voorstellen voor chronisch zieken en gehandicapten'. Ook dit rapport verschijnt tijdens de opening van de Week van de Chronisch zieken. 'WAO onmisbaar' beschrijft de ingrijpende (financiële) gevolgen die de veranderingen in de WAO met zich mee brengen. De WAO wordt dichtgetimmerd. Gedeeltelijke en volledige arbeidsongeschikten krijgen met de nieuwe plannen een lager inkomen dan met de huidige WAO.

Ook wordt in de brochure duidelijk gemaakt dat er echt geen miljoen WAO'ers zijn. Dit is een fabeltje. Want bij het zogenaamde miljoen worden ook de mensen geteld die wél (gedeeltelijk) werken en de mensen die een andere soort uitkering krijgen, zoals de Wajong- of WAZ- uitkering. De brochure van de CG-Raad stelt zelfs dat de WAO-uitkering verhoogd kan worden, omdat de financiële last van de WAO steeds minder wordt.

De CG-Raad benadrukt in de brochure dat het een goede zaak is om mensen met een handicap of chronische ziekte aan het werk te houden, maar constateert dat het Kabinet Balkenende geen enkele maatregel treft om werk voor zieke werknemers te bevorderen. De CG-Raad wil extra maatregelen die de reïntegratie van arbeidsgehandicapten en WAO'ers bevorderen. Werkgevers moeten minimaal een aantal arbeidsgehandicapten in dienst nemen of houden. Ook vindt de CG-Raad dat het Persoonsgebonden Reïntegratiebudget landelijk moet worden ingevoerd. Zodat mensen zelf sturing kunnen geven aan hun reïntegratie.

De tekst van de brochure kan ook op deze site worden gelezen.
---