Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Notox krijgt alternatieven voor dierproevenprijs 2002

De Alternatieven voor Dierproeven-prijs 2002 is toegekend aan de heer De Vries, analist bij de sectie Ecotoxicologie van de firma NOTOX B.V. in 's-Hertogenbosch. De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft deze pijs ingesteld. De prijs is beschikbaar gesteld vanuit het budget van de ZonMw Programmacommissie Alternatieven voor Dierproeven. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan iemand die zich bijzonder heeft ingespannen om het 3V-principe verder uit te werken. Het 3V-principe behelst de vervanging van dierproeven, de vermindering van dierproeven en de verfijning van dierproeven.

De prijs van ¤ 2500 is gisteren uitgereikt door Prof. dr. Tjard de Cock Buning, Hoogleraar Dierproefvraagstukken aan de Universiteit van Utrecht en lid van de commissie Prijs Alternatieven voor Dierproeven. Dit gebeurde tijdens de Biotechnische Dagen die op 6 en 7 november zijn gehouden in het Congrescentrum De Reehorst in Ede.

De Vries heeft de prijs gekregen voor de manier waarop NOTOX het principe humane end points toepast. Volgens dit principe wordt het leven van vissen die door een experiment ziek zijn geworden, vroegtijdig beeindigd. NOTOX maakt gebruik van video-opnamen waarmee zij het gedrag van de vissen onderzoeken. Zij kunnen hierdoor achterhalen bij welke symptomen een vis uit de proef moet worden gehaald om verder leed te voorkomen.