Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Utrecht, 7 november 2002

Milieu dupe van belastingplan

Het milieu wordt de dupe als de Kamer het Belastingplan voor 2003 van staatssecretaris Van Eijck ongewijzigd overneemt. Bestaande regelingen voor vergroening van de belastingen en groen beleggen worden afgebroken of helemaal afgeschaft. De financiële steun voor groene stroom wordt verlaagd en verbranding van vervuild slib en biomassa wordt tot groene stroom verklaard, terwijl slib niet en biomassa slechts bij uitzondering milieuvriendelijke energiebronnen zijn. Het Belastingplan sluit aan op het Strategisch Akkoord en maakt nog eens duidelijk dat met dit Akkoord duurzaamheid en leefbaarheid wel kunnen worden vergeten. Stichting Natuur en Milieu heeft de Kamer dringend verzocht het Belastingplan te repareren.

Bijzondere aandacht verdienen de bezuinigingen op de regulerende energiebelasting (REB). Het zijn bezuinigingen op vooral de ontheffing die particulieren nu krijgen voor het gebruik van groene stroom, en ook op de subsidies voor producenten van groene stroom. Een deel van deze bezuinigingen wil het kabinet repareren met een nieuwe subsidieregeling: de MEP (Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie).
Het voorstel voor de MEP is echter pas deze week ingediend en de regeling zal niet voor 1 januari van kracht worden. Duurzame energie valt in een gat als het belastingplan ongewijzigd wordt aanvaard, terwijl onzekerheid bestaat over de vervangende MEP-regeling.

Met een kronkelredenering wil het kabinet de MEP beperken tot groene stroom die is opgewekt in Nederland. De steun wordt terecht afgeschaft voor groene stroom uit het buitenland als het ontstane gat daar wordt opgevuld met 'vuile' stroom. Maar de steun zou wel moeten blijven als er in het buitenland nieuwe groene productiecapaciteit bijkomt. Daar wordt het milieu immers beter van!
Er is nog een niet onbelangrijk praktisch argument. Door de MEP onder te brengen bij de beheerder van de
hoogspanningsleidingen (TenneT), denkt Nederland de Brusselse regels tegen staatssteun aan binnenlandse bedrijven te kunnen omzeilen. Maar de Raad van State heeft er al op gewezen dat dit een oneigenlijke constructie is. Door de MEP ook te laten gelden voor in het buitenland opgewekte groene stroom - uiteraard onder genoemde condities - is de omwegconstructie niet nodig, en hoeft Nederland van Brussel niets te vrezen.

Nadere inlichtingen:
Jasper Vis, tel. 030-2331328 (privé 020-6757530)
Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-2316169)