Microsoft en partners lanceren Tablet PC in Nederland

Pen & Tablet PC vervangen pen & papier

Nieuwe generatie mobiele PC's: een belangrijke mijlpaal voor de PC-industrie

Schiphol-Rijk, 7 november 2002 - Net als in de rest van de wereld introduceert Microsoft Nederland vandaag in samenwerking met een aantal hardware- en softwarepartners officieel de Tablet PC. Dit is een nieuwe generatie PC's die de kracht van het eveneens nieuwe besturingssysteem Windows XP Tablet PC Edition combineert met de gebruiksmogelijkheid van een digitale pen, naast de muis of het toetsenbord. Het resultaat is een computer die op elk gewenst moment en op elke plaats gemakkelijker gebruikt kan worden. "Dit is een nieuwe mijlpaal in de realisatie van onze .NET-visie," aldus Michel van der Bel, general manager van Microsoft Nederland.

"Met de Tablet PC breekt een nieuw tijdperk aan voor mobiel computergebruik," zegt Bill Gates, chairman en chief software architect van Microsoft. "Voor ons is het Digitale Decennium een tijdperk waarin computers niet alleen veel krachtiger worden, maar ook flexibeler. Daarnaast kunnen ze aangepast worden aan de manier waarop mensen willen werken. De Tablet PC is hiervan een uitstekend voorbeeld. Of je deze nu gebruikt om aantekeningen te maken tijdens een vergadering, om draadloos samen te werken met collega's, of om informatie van het scherm te lezen; het kan allemaal. Het aantal toepassingsmogelijkheden voor Tablet PC's is alleen begrensd door ons eigen voorstellingsvermogen."

Nieuwe hardware en software

Tijdens de lancering, in de Beurs van Berlage te Amsterdam, toonden Acer, Fujitsu Siemens Computers, HP en Toshiba hun Tablet PC's. Tablet PC's zijn momenteel beschikbaar in twee verschillende vormen. Het ene model beschikt over een vast toetsenbord en kan geconfigureerd worden als een traditionele laptop. Het andere model ziet er uit als een notitieblok met toetsenbord dat eventueel volledig losgekoppeld kan worden. Alle Tablet PC's zijn inzetbaar als de primaire zakelijke PC, waarbij zowel de pen als het toetsenbord en de muis gebruikt kunnen worden. Ze zijn voorzien van chips van Intel, Transmeta en Via Technologies die geoptimaliseerd zijn voor een zo laag mogelijk energieverbruik.
Microsoft demonstreerde verschillende nieuwe softwaretoepassingen voor de Tablet PC, die de kracht en de mogelijkheden van het platform toonden. Tablet PC's worden geleverd met uitbreidingen voor Microsoft Office XP, die toepassingen zoals Outlook, Word, Excel en PowerPoint ook geschikt maken voor het gebruik van 'digitale inkt'. Met een Tablet PC waarop Office XP draait kunnen gebruikers nu schrijvend met de digitale pen alledaagse taken uitvoeren, zoals e-mailen, Word-documenten redigeren of aantekeningen maken bij PowerPoint-presentaties.

Het Nederlandse bedrijf 2Cure ontwikkelt momenteel Tablet PC-versies van zijn software voor Elektronische Patiëntendossiers (EPD) voor medisch specialisten en verpleegkundigen. "Met een pen aantekeningen te kunnen maken en informatie in te kunnen voeren, geeft de gezondheidszorg ongekende mogelijkheden," zegt Bernard Vast, oprichter en Director Research van 2Cure. "De handschriftherkenning van Windows XP Tablet PC Edition is zelfs in staat om de bekende 'artsenhandschriften' snel en betrouwbaar te herkennen. In combinatie met de draadloze communicatiefaciliteiten van de Tablet PC kunnen medici met behulp van onze toepassingen overal snel en gemakkelijk belangrijke patiënteninformatie invoeren en opvragen."

Microsoft kondigde tevens Microsoft Reader for Tablet PC aan. Dit is de nieuwste versie van Microsofts eReading-toepassing die het gemakkelijk maakt om informatie van het scherm te lezen, nu geoptimaliseerd voor Tablet PC's.

Een groot aantal bedrijven heeft al toepassingen ontwikkeld voor de Tablet PC, waaronder:


* 2Cure, een Nederlandse ontwikkelaar van software voor elektronische patiëntendossiers voor medisch specialisten en ziekenhuizen;
* Adobe Systems Inc., oplossingen voor het publiceren van informatie;
* Agilix Labs Inc., mobiele draadloze oplossingen;
* Alias|Wavefront, tekensoftware;

* Allscripts Healthcare Solutions Inc., software voor artsen;
* Autodesk Inc., ontwerpsoftware;

* Avanade Inc., mobiele oplossingen;

* BAE Systems Inc., systeemintegrator;

* Corel Corp., grafische en productiviteitstoepassingen;
* Dassault Systemes, computer aided design;

* ESRI, software voor het vervaardigen van kaarten;
* FranklinCovey, agenda- en plannersoftware;

* Groove Networks Inc., oplossingen voor onderlinge samenwerking;
* Hanwang Technologies Inc., draadloze communicatie;
* iSoft Corp., peer-to-peer communicatiesoftware;
* Iteration Software Inc., software voor real-time rapportage;
* Keylogix International Ltd., software voor documentautomatisering;
* Microsoft Office XP, zakelijke productiviteitssoftware;
* Microsoft Reader for Tablet PC, eReading-software;
* Microsoft Visio, oplossing voor het creëren van zakelijke schema's en diagrammen;
* SAP AG, software voor procesautomatisering;

* Scansoft Inc., document imaging software;

* Siebel Systems, eBusiness-software;

* Stentor Inc., software voor medische beeldweergave en -verwerking;
* WebEx Communications Inc., software voor conferencing en 'whiteboard'-toepassingen via het web;
* Zinio Systems Inc., technologie voor digitale tijdschriften en diensten.
Over Microsoft Windows Tablet PC Edition
Microsoft Windows XP Tablet PC Edition vormt de basis voor PC's van de volgende generatie, die zich onder andere kenmerken door de mobiele mogelijkheden, het gebruiksgemak, een laag gewicht en het comfort. Het Tablet PC-besturingssysteem maakt het mogelijk om Windows-toepassingen te bedienen via verschillende invoermiddelen, waaronder het toetsenbord, de muis, een pen en via spraak. Met behulp van software die Microsoft heeft ontwikkeld en geoptimaliseerd, kan de Tablet PC fungeren als een vel papier. Handgeschreven aantekeningen en schetsen worden opgeslagen als 'digitale inkt' en kunnen vervolgens volledig bewerkt worden. Omdat gebruikers met een pen informatie kunnen invoeren in een brede reeks Windows-applicaties, krijgen ze geheel nieuwe mogelijkheden om samen te werken, te communiceren en hun PC te gebruiken voor nieuwe taken. Dankzij het hoge-resolutie scherm is de Tablet PC tevens zeer geschikt voor het weergeven en lezen van teksten, evenals voor multimediatoepassingen.

Tablet PC's maken gebruik van een krachtige, x86-compatibele chiparchitectuur en innovaties op het gebied van LCD-displays die voor een laag stroomverbruik en een hoge resolutie zorgen, efficiënte batterijen, draadloze connectiviteit en opslagcapaciteit. Meer informatie over Windows XP Tablet PC Edition is te vinden op www.microsoft.com/netherlands/windows/windowsxp/tabletpc/ of www.microsoft.com/presspass/events/tabletpclaunch/.