Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Concrete steun voor mantelzorgers

De vraag naar verpleging en verzorging is alleen al dit jaar met niet minder dan 25 procent gestegen. Het beroep op de mantelzorg is groot.

Op de tweede mantelzorgconferentie zei staatssecretaris Ross vandaag dat er méér ondersteuning nodig is van mantelzorg en dat de afstemming met de professionele hulp beter ken. Nederland telt ongeveer één miljoen mensen die mantelzorg verlenen. Samen zijn ze goed voor 75 procent van alle zorg thuis. Via de door het ministerie gesubsidieerde Steunpunten Mantelzorg wordt al het een en ander gedaan om de zorgverleners te ondersteunen.

Niemand die zonder opleiding de zorg van een ander op zich neemt, weet precies waaraan hij of zij begint, sprak Ross in haar inleiding. Om het te kunnen volhouden is ondersteuning van een professionele hulpverlener of vrijwilliger onontbeerlijk.. En dat doet een enorm beroep op zowel de professionele zorg als de mantelzorg.

De staatssecretaris wees op het belang van concrete maatregelen. Na vandaag even geen conferenties meer, maar directe gesprekken tussen afzonderlijke zorgaanbieders, informele organisaties en VWS, adviseerde zij de deelnemers. Deze gesprekken moeten leiden tot concrete afspraken. Zodat we over enige tijd de mensen die nu en in de toekomst mantelzorg verlenen, op doeltreffende wijze kunnen ondersteunen.