Nieuw-Vlaamse Alliantie


Een Vlaamse Conventie voor een Vlaamse toekomst (07/11/02)

De N-VA is verheugd dat de VLD zich aansluit bij de Vlaamse standpunten van de N-VA. De partij van het algemeen Vlaams belang reageert dan ook positief op de oproep van minister-president Dewael om te komen tot een hecht Vlaams front om na de volgende verkiezingen nieuwe stappen te zetten in de staatshervorming. Ook de uitspraken van VLD-voorzitter De Gucht inzake het groeiende belang van de Vlaamse deelstaat en het onafwendbaar verdwijnen van België, stemmen de N-VA hoopvol.

De vorige Vlaamse verkiezingsbeloftes van de VLD indachtig, wenst de N-VA dat de liberalen deze keer ook de daad bij het woord voegen. Daarom stelt de N-VA de snelle oprichting van een Vlaamse Conventie voor. Naar het Europees voorbeeld dient deze Conventie, over de partijgrenzen heen, te komen tot een afgelijnde toekomstvisie op het Vlaanderen van de 21ste eeuw. Uit deze visie dient vervolgens een concreet eisenpakket voort te komen voor de volgende staatshervorming.

Om te vermijden dat ook nu weer grote Vlaamse beloftes worden gelanceerd die op het federale niveau in de wind worden geslagen, wenst de N-VA dat de Conventie wordt samengesteld uit leden van alle bestuurlijke niveaus: Vlaams parlement, Europees parlement, Kamer, Senaat en Brusselse Hoofdstedelijke Raad. Daarenboven vraagt de N-VA van alle deelnemers het engagement om niet toe te treden tot een nieuwe federale regering zonder de gewaarborgde verwezenlijking van de besluiten van de Vlaams Conventie.

De N-VA waarschuwt de VLD om niet zoals in '99 de Vlaamse kiezer in de maling te nemen met grote Vlaamse beloftes waarvan uiteindelijk niets in huis komt. In de aanloop naar de verkiezingen kan de VLD deze keer bewijzen dat het haar menens is door haar volledige steun toe te zeggen aan de Vlaamse Conventie.

Voor de N-VA dient de Vlaamse Conventie te komen tot een visie en strategie voor de overdracht van de bevoegdheden inzake minstens fiscale autonomie, sociale zekerheid, tewerkstelling, justitie, verkeer en mobiliteit en de volwaardige deelname van Vlaanderen aan de Europese Unie.
Het uitgangspunt van de Vlaamse Conventie is voor de N-VA niet langer de Belgische staatshervorming, maar de Vlaamse staatsvorming. Vlaamse welvaart en Vlaams welzijn moeten in Vlaamse handen. In het belang van zes miljoen Vlamingen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Danny Pieters, Kamerlid, en Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---

Ledenblad
Volle Manen