Kenniscentrum voor uiterlijke verzorging (KOC)

Voor uw kapsalon, Hair Level Knippen en Föhnen

Begin februari 2002 werd door sociale partners het officiële startsein gegeven voor de ontwikkeling van de nieuwe werkmethode Hair Level. Een toegankelijke praktijkgerichte methode die gericht is op een betere communicatie tussen onderwijs en bedrijfsleven. Voor de vaktechnische onderdelen knippen en föhnen zijn inmiddels diverse leermiddelen gereed. Naast fullcolour boeken bestaat het materiaal uit zes interactieve cd-roms âknippenâ en drie cd-roms âföhnenâ. Ondernemers en praktijkopleiders kunnen eenvoudig uit de voeten met het Hair Level-materiaal en deze gebruiken voor onder meer salontrainingen en trainingsavonden.

Voor zowel knippen als föhnen bestaat het Hair Level-materiaal uit twee fullcolour boeken. Alle handelingen en de achterliggende theorie worden hier op een overzichtelijke wijze uitgelegd en in beeld gebracht. Daarnaast zijn er cd-roms ontwikkeld. Deze cd-roms sluiten naadloos aan op de boeken en maken alle vaktechnische handelingen stap voor stap inzichtelijk. Met behulp van een barcodelezer en de barcodes in de boeken of de muis kunt u de verschillende vaktechnische handelingen oproepen en afspelen. Daarnaast bevatten de cd-roms diverse zelftoetsen. Hiermee kan de opgedane kennis direct getoetst worden, hetgeen ook de zelfwerkzaamheid bevordert.

Alle handelingen worden volgens een vast stappenplan, zoals dat in de praktijk voorkomt, weergegeven en gedemonstreerd op modellen. Dit met als doel om de salonsituatie zo werkelijk mogelijk neer te zetten. Het voordeel hiervan is dat leerlingen en medewerkers snel in de praktijk met het geleerde aan de slag kunnen.

Medio 2003 zullen alle vaktechnische onderdelen van het kappersvak volgens de heldere en gestructureerde werkmethode Hair Level worden vormgegeven. Het spreekt hierbij voor zich dat Hair Level voor 100% aansluit op de eindtermen en gericht is op de geldende praktijknormen.