Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht Ministerie van Buitenlandse Zaken Nr. 230

7 november 2002

MEER GELD VOOR BEDRIJVEN DIE INVESTEREN IN ONTWIKKELINGSLANDEN

Het budget voor bedrijven die investeringsprojecten willen beginnen in ontwikkelingslanden wordt de komende jaren stapsgewijs verhoogd van het huidige gemiddelde van 10 miljoen euro per jaar naar ca. 30 miljoen euro per jaar in 2007. Het aantal landen waarvoor deze regeling geldt, wordt uitgebreid van 10 naar maximaal 17 landen. Dit heeft staatssecretaris van Ardenne vandaag in een brief aan de kamer over het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) aangekondigd. Het PSOM dat voorheen eenmalige bijdragen per land verschafte, wordt hiermee omgezet in een structureel programma met een jaarlijks budget.

Mede op basis van een onlangs uitgevoerde tussentijdse evaluatie van het PSOM heeft de staatssecretaris tot deze uitbreiding besloten. Het in 1998 opgezette PSOM ondersteunt investeringsprojecten van Nederlandse ondernemers in ontwikkelingslanden, waarbij deze bedrijven samenwerken met een lokale partner. Uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat het programma er daadwerkelijk in is geslaagd private investeringen te doen realiseren in ontwikkelingslanden. Zonder de bijdrage uit het PSOM zouden deze investeringen waarschijnlijk niet zijn gedaan vanwege de hoge risico's en lage winstgevendheid. De investeringen hebben, zo blijkt, vaak een positief effect op de armoedebestrijding gehad. Bedrijven die gebruik maken van het PSOM behoren vrijwel zonder uitzondering tot het midden- en kleinbedrijf. Met name in de landbouwsector heeft een aantal projecten veel effect gehad. Een micronutriënten project in China heeft nu al 600 arbeidsplaatsen gecreëerd en de boeren een inkomensstijging van 20 a 40% bezorgd.

Het PSOM zal in de landen India, China, Mozambique, Vietnam, Tanzania, Zuid-Afrika, Egypte, Ghana, Indonesië, Sri Lanka, Oeganda, Peru, Ethiopië, Thailand, en Bolivia worden uitgevoerd. Deze landen zijn gekozen op basis van criteria als de mate van interesse van het Nederlandse bedrijfsleven, mate van economische groei, mate van armoede, niveau van corruptie en de inkomensverdeling.

De uitvoering van het PSOM blijft bij Senter, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken.



Ministerie van Buitenlandse Zaken