Gemeente Nuth


07-11-2002

Miniconferentie vrijwilligerswerk gemeente Nuth

Vandaag vindt er om 20.00 uur in het gemeenschapshuis Schimmert een miniconferentie plaats die georganiseerd wordt door het Lokaal Comité Vrijwilligersbeleid (LCV). Voor deze conferentie zijn alle verenigingen, clubs en stichtingen uit de gemeente Nuth uitgenodigd. De provinciale welzijnsinstelling Symbiose zal een presentatie verzorgen van het vrijwilligersonderzoek dat onlangs heeft plaatsgevonden onder alle verenigingen en alle inwoners van onze gemeente. Daarnaast zal het LCV tezamen met het verenigingsleven de koers van het vrijwilligerswerk en beleid voor de komende jaren uitzetten.

De miniconferentie
Ongetwijfeld is u bekend, dat in 2001 het project Vrijwilligerswerk heeft Nut(h) in de gemeente Nuth is gestart. Het project heeft als doel het vrijwilligerswerk in onze gemeente structureel te ondersteunen en te motiveren. Dit project wordt ondersteund door de Provincie Limburg, de Stuurgroep Ketenkwaliteit In Limburg (SKIL), ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), en de gemeente Nuth. Een zeer belangrijke taak ligt bij de vrijwilligers zelf. In opdracht van het LCV heeft de provinciale welzijnsinstelling Symbiose onlangs onderzoek gedaan naar het Nuthse verenigingsleven. De uitslag van het onderzoek en over hoe we daarmee verder gaan, wordt in een miniconferentie besproken. Naast het LCV en de Klankbordgroep Vrijwilligersbeleid, zijn alle Nuthse verenigingen, clubs en stichtingen voor deze miniconferentie uitgenodigd. Maar ook politiek is men zeer geïnteresseerd. Daarom is de Provincie Limburg vertegenwoordigt, zijn er raads- en commissieleden van de gemeente Nuth, en komen er leden van SKIL. Op donderdag 7 november 2002 om 20.00 uur in het gemeenschapshuis Schimmert op Hoofdstraat 12, vindt de conferentie plaats. Tijdens deze conferentie wil de gemeente Nuth samen met de aanwezigen de koers van het vrijwilligerswerk en beleid uitzetten. Het programma ziet er als volgt uit:
* 20.00 uur: Opening door de heer H. Kockelkoren, portefeuillehouder Welzijn en voorzitter Lokaal Comité Vrijwilligersbeleid.
* 20.10 uur: Presentatie vrijwilligersonderzoek door provinciale welzijnsinstelling Symbiose.

* 20.30 uur: Bij monde van de heer A. Jacobs stelt het LCV zich aan u voor.

* 20.35 uur:

- Toelichting servicepunt voor vrijwilligers en bekendmaking logo LCV door mevr. W. Theunissen, contactpersoon voor het LCV;
- Presentatie website LCV door de heer R. Hendrix, ambtelijke ondersteuner LCV.


* 20.45 uur: Pauze.

* 21.05 uur:Toneelvereniging Kunst na Arbeid beeldt het thema vrijwilligerswerk op ludieke uit.

* 21.20 uur: Plenaire gedachtewisseling en discussie over (de toekomstige invulling van) het vrijwilligerswerk in Nuth onder leiding van dagvoorzitter T. Custers (Symbiose).
* 22.05 uur: Korte weergave van het vervolgtraject en verloting van vijf CD-bonnen.

* 22.15 uur: Afsluiting.

Lokaal Comité Vrijwilligersbeleid
Het Lokaal Comité Vrijwilligersbeleid (LCV) is opgericht als stuwende kracht achter het project Vrijwilligerswerk heeft Nut(h) . Het LCV heeft als doel de vrijwilligers en hun vrijwilligerswerk te ondersteunen en te stimuleren. Het LCV bestaat uit vrijwilligers die de sectoren sport, zorg, jeugd, ouderen en amateurkunsten (harmonie en fanfare) vertegenwoordigen. Het LCV krijgt professionele ondersteuning van de Thuiszorg Nuth (afdeling Maatschappelijke Dienstverlening), de provinciale welzijnsinstelling Symbiose en de gemeente Nuth (afdeling Welzijn). De ideeën en mogelijke initiatieven van het LCV worden besproken met een zogenoemde Klankbordgroep. Deze Klankbordgroep is de achterban van het vrijwilligerswerk: de vrijwilligers en de organisaties waar zij voor werken.

Het onderzoek
In opdracht van het LCV voerde Symbiose een onderzoek uit naar het vrijwilligerswerk in onze gemeente. Zowel de verenigingen en de vrijwilligers deden mee aan het onderzoek als de burgers van de gemeente Nuth zelf. De enquête werd via de website van de gemeente Nuth en per post aangeboden. De deelname was vrijwillig en het resultaat overweldigend. De response van de verenigingen en de vrijwilligers bedroeg 80% en van de burgerbevolking 6%. De resultaten vormen de basis voor verbeterpunten en hoe de specifieke kwaliteiten van de verenigingen met elkaar gedeeld kunnen worden. De verenigingen en de vrijwilligers konden ook hun behoefte aan ondersteunende activiteiten aangeven. Maatwerk voor elke vereniging: cursus voor penningmeesters, collectieve verzekering voor vrijwilligers, een kantoorruimte met faciliteiten waarvan verenigingen gebruik kunnen maken, et cetera.