Politie Midden- en West Brabant

Persbericht Districtsrecherche Boz

Donderdag 7 november 2002

Bergen op Zoom

Vijftien jongeren aangehouden voor oplichting en afpersing bejaarde vrouw

De districtsrecherche van de politie in het district Bergen op Zoom heeft de afgelopen maand een onderzoek gedraaid, waarbij uiteindelijk in totaal vijftien jongeren uit Bergen op Zoom zijn aangehouden. Van deze groep is inmiddels een twaalftal jongeren voor de Officier van Justitie en Rechter-Commissaris in Breda geleid.

De benadeelde is een alleenstaande vrouw, zonder familie, van 77 jaar uit de wijk "De Blokkendoos" in Bergen op Zoom. De vrouw heeft vanuit haar beroep als lerares in de loop van haar leven veel contact met jongeren gehad en heeft een vrijgevig karakter. De vrouw is echter nogal vergeetachtig. Toen zij begin dit jaar een behoorlijke donatie deed aan een groepje jongeren, die haar vroegen een loopwedstrijd te sponsoren, is het plan geboren wat vaker een bezoekje aan de vrouw te brengen. Dit was het begin van wat uiteindelijk een lange reeks van diefstallen, chantage en bedreigingen zou worden.

Tussen maart en september 2002 heeft de vrouw last gehad van een groep van ongeveer vijftien jongeren, die regelmatig bij haar in de woning kwamen en geld of andere goederen uit haar woning stalen. Deze jongeren varieerden in leeftijd tussen de 11 en de 19 jaar. Zij kwamen, nagenoeg wekelijks, in groepjes van verschillende samenstelling bij de vrouw aan de deur. De vrouw liet de jongeren zelf binnen. De vrouw geeft bij de politie aan dat zij dit niet altijd wilde, maar dat de jongeren vaak een smoesje gebruikten en dan alsnog haar woning binnenkwamen. Zij kwamen vaak met drie of meer en wanneer zij beneden in de woonkamer zat met de jongeren, glipte er een naar boven, doorzocht de kamers daar en nam geld of goederen weg. Volgens de vrouw kwamen er af en toe zoveel jongelui dat zij het overzicht kwijt raakte en niet meer precies wist welke jongen zich op welke plaats in haar woning bevond.

Als er goederen weggenomen waren, gebeurde het dat dezelfde jongens deze goederen enkele dagen later terugbachten, vertelden dat zij de goederen hadden gevonden en daarvoor aan de vrouw een beloning vroegen die varieerde tussen de vijftig en enkele honderden euro`s. De vrouw had niet in de gaten dat het dezelfde jongens betrof die de zaken enkele dagen ervoor zelf hadden meegenomen. Als de vrouw het betreffende bedrag niet in huis had, werd met haar afgesproken, dat ze dat moest gaan halen bij de bank en deed ze dat ook. Ook werd de vrouw misleid met allerlei zielige verhalen over levensbedreigende situaties, die de jongens verzonnen en waar zij dan ook geld voor gaf. Als ze weigerde het geld te betalen, werd regelmatig gedreigd dat er bijvoorbeeld ruiten van de woning van de vrouw zouden sneuvelen. Naar schatting is er in bovengenoemde periode een geldbedrag van ongeveer 15.000 tot 20.000 euro door de jongeren buitgemaakt.

De zaak is uiteindelijk aan het rollen gekomen, toen een van de daders, een 16-jarige jongen, wroeging kreeg voor zijn daden en zich bij de politie meldde. Hij was, tijdens een van zijn bezoeken, tot zijn schrik tot de ontdekking gekomen dat de vrouw vrijwel blut was en nauwelijks nog haar eigen eten leek te kunnen betalen. De vrouw is via het algemeen maatschappelijk werk doorverwezen naar de Stichting Welzijn Ouderen in verband met de verdere hulpverlening. De politie heeft bovendien met diverse bewoners uit de woonomgeving van de vrouw de afspraak gemaakt dat de politie wordt ingeschakeld als wordt geconstateerd dat zich bij de woning van de vrouw een verdachte situatie voordoet. De jonge verdachten zijn alle in contact gebracht met de jeugdreclassering en Raad voor de Kinderbescherming. De minderjarige verdachten zijn voorlopig in vrijheid gesteld onder de voorwaarde dat ze deelnemen aan een intensief begeleidingstraject. Ze zullen zich tezijnertijd moeten verantwoorden bij de rechter.

Uit het onderzoek is voorts gebleken, dat enkele jongeren tussen de 11 en de 15 jaar zich ook nog schuldig hebben genaakt aan tasjesroven van twee oudere dames in Bergen op Zoom. Eén van de vrouwen is daarbij geschopt en daardoor gevallen, waardoor zij haar pols brak.