Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Amerikaanse rk-kerk maakt beleid tegen seksueel misbruik bekend

De bisschoppen van de Amerikaanse rooms-katholieke kerk hebben maandag het nieuwe concept van hun beleid tegen seksueel misbruik door priesters bekendgemaakt. In juni presenteerden zij reeds een beleidsconcept, maar dat werd op verzoek van het Vaticaan herschreven.

De belangrijkste wijziging heeft betrekking op de gang van zaken nadat een geestelijke van misbruik is beschuldigd. Eerst zal de geestelijke aan een kerkelijk onderzoek worden onderworpen. Daarbij krijgt hij de gelegenheid om zich te verdedigen. Als het onderzoek heeft uitgewezen dat de priester schuldig is, dan wordt zijn zaak gemeld bij het Vaticaan en wel bij de Congregatie van de Geloofsleer.

Vervolgens wordt de beschuldigde uit de geestelijke stand verwijderd en wordt hem verboden de eucharistie te vieren. Om te voorkomen dat er nieuwe slachtoffers vallen, mag hij geen kerkelijke functies meer uitvoeren of op een bepaalde plaats aanwezig zijn.

Op de website van de Amerikaanse bisschoppen kunt u de beleidstekst uit juni met de nieuwe tekst vergelijken: www.nccbuscc.org
---


---

Laatst gewijzigd: 07-11-2002