---

Ministerie van Defensie



---

foto: F-16's gereed voor actie (Hennie Keeris)

F-16´s ingezet voor luchtsteunactie Afghanistan

07-11-2002

Twee Nederlandse F-16 jachtvliegtuigen, gestationeerd in Kirgizië zijn in de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 november ingezet om luchtsteun te leveren bij een actie van de coalitie-strijdkrachten in Afghanistan. In de omgeving van Gardez werd een groep zogeheten Forward Deployed Forces beschoten door mortier- danwel raketvuur. Als reactie daarop is onmiddellijk een verkenningsgroep uitgezonden en gelijktijdig luchtsteun aangevraagd bij het Air Sector Operations Centre (ASOC) in Bagram (Afghanistan). Vanuit dit ASOC zijn twee Nederlandse F-16's naar het betreffende gebied gedirigeerd. De verschijning van de F-16s was aanleiding om de aanval op coalitietroepen te staken, de toestellen hoefden ook geen wapens in te zetten.

De F-16 vliegers hebben direct na aankomst in het gebied via hun boordradio's contact opgenomen met de Forward Air Controllers van de groep. Forward Air Controllers zijn militaire specialisten op de grond die vliegers informeren en begeleiden bij het uitvoeren van luchtsteun operaties. Een echt doel om te bombarderen kon niet worden gelokaliseerd. Dit was echter ook niet meer noodzakelijk omdat mede door de aanwezigheid van de F-16s de aanval was gestaakt. De F-16's zijn hierna nog ruim een uur in het luchtruim gebleven om direct te kunnen ingrijpen wanneer de aanval zou worden hervat. Tijdens deze periode is er intensief contact geweest met de Forward Air Controllers.

In de vroege ochtenduren zijn de twee F-16's teruggekeerd naar hun tijdelijke thuisbasis Manas in Kirgizië. "De inzet van onze F-16's tijdens dergelijke luchtsteunacties toont aan hoe essentieel de aanwezigheid is van ons detachement. Het is ondanks de vaak lange nachtelijke vluchten ook een grote motivatie voor de vliegers en het ondersteunend personeel om te merken dat de inzet er echt toe doet," aldus luitenant-kolonel vlieger R. Reefman, de commandant van het EPAF-detachement in Manas.

Om de luchtsteun gedurende de nachtelijke uren te kunnen uitvoeren zijn de vliegers uitgerust met zogeheten Night Vision Goggles (NVG) en een Targetting Pod. De NVG is een soort nachtzichtkijker die is aangebracht op de helm van de vlieger. De NVG versterkt de nachtelijke lichtsterkte waardoor gedurende de nachturen een relatief goed zicht mogelijk is. De Targetting Pod waarmee de F-16's zijn uitgerust kan met behulp van infraroodapparatuur een doel bij duisternis opsporen. Vervolgens kan met een laserstraal het doel worden aangestraald. De eventuele bommen sturen zichzelf naar de plek die wordt aangestraald. De door deze apparatuur geproduceerde camerabeelden worden in de cockpit geprojecteerd en vastgelegd.

Gedurende de afgelopen weken is het enkele malen eerder voorgekomen dat F-16's van het zogeheten European Participating Air Forces (EPAF) detachement direct luchtsteun hebben geleverd aan de grondstrijdkrachten van de coalitie. Het EPAF-detachement bestaat uit ongeveer 430 militairen en 18 F-16 vliegtuigen van Noorwegen, Denemarken en Nederland. (foto: Hennie Keeris)

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme