---

Ministerie van Defensie



---

Marechaussee: meer beveiligingsmiddelen bij uitzettingen

07-11-2002

De Koninklijke Marechaussee wil een helm van piepschuim en mondkapjes kunnen gebruiken om bij uitzettingen agressieve vreemdelingen èn het eigen personeel te beschermen. Daarnaast wil de marechaussee een permanente commissie van toezicht, die de gang van zaken bij uitzettingen controleert. Momenteel bestaat nog geen juridische grond voor het gebruik van een piepschuim helm en mondkapjes. De Koninklijke Marechaussee is met het ministerie van Justitie in overleg om toestemming te krijgen voor het gebruik van de beveiligingsmiddelen, zodat een vreemdeling zichzelf en zijn begeleiders niet zodanig kan verwonden, dat hij niet meer kan worden uitgezet.

Met name vreemdelingen uit Afrikaanse landen verzetten zich tijdens uitzettingen vaak heftig. Het gebeurt regelmatig dat vreemdelingen zich verzetten door naar marechaussees te bijten of te spugen met speeksel of bloed. Als het nodig is, kan de marechaussee nu handboeien, transportkoppels en banden van klittenband gebruiken om mensen veilig te vervoeren.

De marechaussee op Schiphol is verantwoordelijk voor het uitzetten van illegalen. Vorig jaar werden 12.000 mensen door de marechaussee uitgezet. Daarvan zijn 1200 mensen begeleid uitgezet. In 15 procent van deze gevallen werden dwangmiddelen zoals bij voorbeeld handboeien gebruikt. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft vorige maand aangekondigd dat het aantal uitzettingen binnen twee jaar bijna wordt verdubbeld. Daarbij zullen vreemdelingen die de openbare orde en veiligheid verstoren, voorrang krijgen.