Gemeente Wijk bij Duurstede

Nieuws

Ter inzage "Wijkplan Duurzaam Veilig Schepen en Rivieren" (Geplaatst in week 45-2002)

Vanaf heden tot en met vrijdag 29 november 2002ligt het voorlopig plan voor een Duurzaam Veilige inrichting van de buurten Scheepsnamen, Scheepstermen en Rivieren van de wijk `De Horden' ter inzage. Het plan is in te zien in het Gemeentehuis bij het loket Openbare Werken, dat op werkdagen geopend is van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Gedurende de ter inzagelegging kunt u uw inspraakreactie geven door middels van een reactieformulier dat bij het conceptplan ligt.

Tevens krijgt u op 21 november de mogelijkheid om u in basisschool `t Baken tussen 20.00 uur en 22:00 uur te laten informeren over het plan. Tijdens deze avond worden op verzoek de oplossingen nader toegelicht en kunt u uw inspraakreactie geven door het invullen van een reactieformulier.

Het plan (voorstel)
Belangrijkste maatregelen die in het plan zijn opgenomen betreffen: Leefbaarheidsmaatregelen

- Het gevoel van sociale veiligheid zal verbeterd worden door het plaatselijk aanpassen van de openbare verlichting en/of het uitdunnen van beplanting of het vervangen van hoge beplanting door lage beplanting of gras.

Verkeersmaatregelen

- Instellen van een 30km-zone, gepaard gaande met fysieke maatregelen zoals `punaises', plateaus en drempels, e.e.a. zo hulpdienstvriendelijk mogelijk.

- Instellen van een parkeerverbodszone, zodat alleen nog geparkeerd mag worden in de daarvoor
aangegeven parkeervakken. Dus niet meer parkeren op straat. Dit gaat gepaard met aanleg van extra
parkeerplaatsen daar waar nodig en mogelijk (e.e.a. is geconcludeerd na parkeeronderzoek).

- Alle vrijliggende fietspaden (met name Euvenpad) aanwijzen als onverplicht fietspad, zodat snorfietsen (met de motor aan) hiervan geen gebruik mogen maken.

- Toegankelijkheid voor gehandicapten verbeteren door extra opritjes en herstraatwerkzaamheden.

- Visualiseren van onoverzichtelijke brandgangen die direct op de rijweg uitkomen.

- Bij onoverzichtelijke locaties wordt hoge beplanting vervangen voor lage beplanting.

Speelplaatsmaatregelen

- Op enkele plekken wordt plantsoen geschikt gemaakt voor informeel spelen, zoals boomklimmen, hutten bouwen. Voorwaarde hierbij is dat er gecontroleerd wordt op excessen en zo nodig wordt ingegrepen. Een goede afscherming is eveneens van belang.

Groenvoorzieningsmaatregelen

- Op een aantal plekken wordt in de bestaande groenvakken meer bloei gebracht door het planten van solitair groeiende heesters met een opvallende sierwaarde.

- In totaal zullen ca. 100 bomen worden verwijderd (voornamelijk dunning) en ca. 74 bomen worden vervangen door een kleiner exemplaar. (o.a. Bakboord/ Stuurboord)

Euvenpad

- Aanleggen van een apart voetpad ter hoogte van basisschool `t Baken.
- Aanwijzen (en handhaven) van pad als onverplicht fietspad, waardoor het mogelijk is om snorscooters (met de motor aan) te weren.
- Om het gewenste beeld te krijgen is een `losse' laanstructuur aanwezig. De bomen het dichtst op de achtertuinen zullen in dit wijkplan wijken. Voor eventuele overige bomen is een fasegewijs aanpak van belang om kaalslag te voorkomen.

- Plaatselijk zal er een houten loopplank over de greppel worden aangebracht om een gewenste informele
verbinding te krijgen.

Middelweg-Oost

- Op dit moment zit er vrij veel doorgaand verkeer op de middelweg-Oost. Over het algemeen rijdt dit verkeer vrij vlot door. Om van de Middelweg-Oost een 30km straat te maken zou je maatregelen moeten nemen. Dat kan in de vorm van extra drempels (voorlopig één extra) of het volledig tegengaan van doorgaand verkeer. Door bijvoorbeeld een knip Halverwege ( bij het speel terreintje). Belanghebbenden worden verzocht hierover hun mening te geven.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Edwin van Dorp, tel. 0343 - 595 526 of Erik Valkenburg, tel. 0343 595 616.