Drempels weg


Drempels Weg nu ook in Gelderland

Nijmeegse burgemeester Guusje ter Horst installeert ambassadeurs

07-11-2002
Guusje ter Horst, burgemeester van Nijmegen, installeerde vandaag 3 mensen met een handicap als regionale ambassadeur voor Drempels Weg. Daarmee gaf zij het startsein voor een maand durende campagne in Gelderland om het internet beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap.

In een statige zaal in het stadhuis van Nijmegen vond vandaag de officiële installatie plaats van de 3 regionale ambassadeurs van Drempels Weg. Ter Horst, burgemeester van Nijmegen vond het een belangrijk moment. Iedereen zou internet moeten kunnen gebruiken. En ik vind ook dat daar iets speciaals voor gedaan moet worden. Ze installeerde Inez Muntslag als de Gelderse ambassadeur voor mensen met een visuele handicap, Frans van Rossem voor de mensen met een verstandelijke handicap en Joy van der Stel voor de mensen met een motorische handicap.

Obstakels
Een voor een legden de nieuwe ambassadeurs aan de burgemeester uit wat de drempels zijn die ze tegenkomen op internet. Zo zijn de zogenaamde frames voor Muntslag een groot obstakel. Ik heb wel eens gehoord dat je een frameset eigenlijk moet zien als een soort boekenkast, ligt Muntslag toe. De frames zijn dan de boeken. Die boeken moet je wel een duidelijke naam geven, anders weet je niet welk boek je uit de kast wil halen. Zo is het ook met frames. Wanneer je ze een duidelijke naam geeft, dan kan ik gewoon naar dat deel van de webpagina surfen waar ik wat aan heb.

Postzegel
Van der Stel zou niet meer weten hoe ze zonder internet zou moeten. Vroeger scheurde ik de ene na de andere postzegel doormidden wanneer ik een brief wilde sturen. Ik heb namelijk weinig controle over mijn fijne motoriek, en dan is het lastig om een postzegel goed van het vel af te krijgen en te gebruiken. Vervolgens moest ik de brief ook nog eens vanuit mijn rolstoel in een brievenbus krijgen. Email is echt een uitkomst!

Voor Van Rossem zijn kleine teksten een bron van ergernis. Lezen is al lastig voor hem, laat staan wanneer de letters ook nog eens erg klein zijn. Of wanneer een tekst vol staat met moeilijke woorden. En opspringende reclamebanners vind hij vervelend. Die leiden vreselijk af.

Intentieverklaring
Na de installatie ondertekende Ter Horst een intentieverklaring. Daarmee zegt ze toe de website van de gemeente Nijmegen toegankelijk te maken. Hoewel Ter Horst zelf nog niet eerder van Drempels Weg gehoord had, waren haar ambtenaren al geruime tijd bezig met het toegankelijk maken van de website van Nijmegen. Zon driekwart jaar geleden hoorden ze voor het eerst van Drempels Weg, vertelt Lotje de Laat, contentmanager van Nijmegen.nl.

Op het moment is de gemeente druk bezig met het online brengen van een nieuwe, toegankelijke website. Zo ontwikkelen ze een knop op de homepage waarmee de lettergrootte aangepast kan worden, is de website opgezet vanuit een eenduidige en heldere structuur en maken ze gebruik van alternatieve teksten.

Het streven is nu om begin december online te gaan. Maar, vult Betty Bergman, projectleider internet, aan, we gaan alleen maar online wanneer de website echt goed toegankelijk is. Daarom willen we graag nog eens met de ambassadeurs om tafel!